Evimden 1 km uzakta bir atom bombası patlasaydı ve ben oturma odamda olsaydım, bahçedeki bir sığınağa gidecek zamanım olur muydu?

Bize yakın bir yerde atom bombası patlasaydı kurtulma şansımız ne olurdu? Bu senaryoda bahçemizde atom bombasından korunabilecek bir sığınağımız olsaydı, patlamadan sonra bu sığınağa ulaşma olasılığımız nedir ve kurtulma şansımız olur muydu?

İşte Trinity testinin bir parçası olarak 1945’te ABD’de test edilen ilk atom bombası olan Gadget’ın patlamasının bir fotoğrafı.


*Resim kaynak - düzenleme @selcukkilic *

Bu fotoğraf patlamadan 0.016 saniye sonra çekildi.

Fotoğrafın üzerindeki ölçek, patlamanın patlamasının 0.016 saniyede veya 133 metrede (266 metre çapında) kat ettiği mesafeyi gösteriyor.

Patlamadan 1 kilometre uzaktaysanız, patlama 3 saniyeden biraz daha fazla bir sürede üzerinize gelecek. Çünkü patlamadan sonra atom bombası 1000 km/h hızla genişliyor.

O zaman bahçeye gitmek için yeterli zamanınız olmayacak. Ayrıca patlama öncesinde uyarılmadıysanız, zaten patlamayı ve olayı anlamaya çalışırken atom bombası sizi çoktan ziyaret etmiş olacaktır.

Ama evinizi kağıttan bir ev gibi yok edecek olan yıkıcı patlamadan önce (patlamadan sonra oluşan sok dalgası), ışık hızında hareket eden nükleer radyasyonun eşlik ettiği bir ışık parlaması olacak.

O halde iyi haber şu ki, sığınağınıza gitme konusunda endişelenmenize gerek yok, zaten pişmiş olacaksınız.

1 Beğeni

Atom bombası patladığında, patlama alanına olan uzaklığınıza bağlı olarak hayatta kalma şansınız değişir. Evet, 1 km uzaklıkta bir atom bombası patlarsa, o anda evdeyseniz hayatta kalmanız mümkün olabilir. Ama bu, patlamadan sonra radyasyon yokluğunda kalacağınız anlamına gelmez.

Patlama anında evdeyseniz, kendinizi korumak için bir sığınak veya iç mekana geçmeniz gerekir. Ancak, bu patlamadan korunmanın garantisi değildir.

Eğer bahçenizde bir sığınak varsa ve patlama anında oradaysanız, sığınak sizi radyasyon etkilerinden koruyacaktır. Ancak, sığınakta yeterince uzun süre kalmadığınız takdirde, radyasyon etkilerine maruz kalabilirsiniz.

Hayatta kalma olasılığı, patlama alanına olan uzaklığınıza ve radyasyon seviyelerine bağlıdır. Patlamadan sonra, radyasyon etkileri ve radyasyon seviyelerinin ölçümleri yapılmalıdır. Ayrıca, olaydan sonra hükümetten sağlanacak bilgileri de takip etmeniz gerekir.

Sonuç olarak, bir atom bombası patladığında hayatta kalmak için birçok faktör devreye girer ve bunların tamamı şans, koşullar ve durumunuza bağlıdır.