Soru: Bir tanıtım kitapçığında aynı başlığın altına yazılan üç yazı şu şekildedir :
"Asya ve Afrika’daki en muhteşem ve iyi korunan antik tiyatro Antalya’daki Aspendos Tiyatrosu’dur.
Antalya, pek çok arkeolojik kentin ve tarihi yapı nın yanı sıra birçok şelale ve mağara da barındırıyor."
“Dünya çapında uygulanan memnuniyet anketine göre en iyi 100 otelden 15’i Antalya’dadır.”
Bu tanıtım kitapçığının başlığı aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) “Antalya’da Nereler Gezilmeli?”
B) “Antalya’nın En’leri Nelerdir?”
C) “Antalya’nın Tarihçesini Biliyor musunuz?”
D) “Tatil İçin Neden Antalya’yı Seçmelisiniz?”
Doğru cevap B) “Antalya’nın En’leri Nelerdir?” olabilir.
Bu başlığın altında yer alan üç yazı, Antalya’nın en muhteşem ve iyi korunan antik tiyatrosu “Aspendos Tiyatrosu”, en iyi otellere sahip oluşu ve pek çok arkeolojik kent, tarihi yapı, şelale ve mağaralarıyla zengin bir turistik destinasyon olduğunu vurgulamaktadır.
Bu yazıların hepsi Antalya’nın güzelliklerini ve önemli özelliklerini tanıtmaktadır. Bu nedenle “Antalya’nın En’leri Nelerdir?” başlığı, kitapçığın içeriğiyle uyum sağlamaktadır.
A) “Antalya’da Nereler Gezilmeli?” başlığı yalnızca turistik mekanları vurgulamaktadır, ancak diğer yazılarda otel kalitesi ve tarihi yapılardan da bahsedilmektedir. Bu yüzden bu başlık eksik kalır.
C) “Antalya’nın Tarihçesini Biliyor musunuz?” başlığı yalnızca Antalya’nın tarihine odaklanırken, diğer yazılarda turistik yerler ve otel kalitesi gibi önemli özellikler de vardır.
D) “Tatil İçin Neden Antalya’yı Seçmelisiniz?” başlığı yalnızca Antalya’nın tatil için neden seçilmesi gerektiğini vurgularken, diğer yazılarda da tarihi ve doğal güzelliklerden bahsedilmektedir. Bu başlık da tam bir uyum sağlamaz.
TERİMLER:
İyi korunan: Zamanla bozulmadan veya zarar görmeden korunan.
Tanıtım kitapçığındaki üç yazı da Antalya’nın en önemli özelliklerinden bahsetmektedir. Birinci yazı, Antalya’daki Aspendos Tiyatrosu’nun Asya ve Afrika’daki en muhteşem ve iyi korunan antik tiyatro olduğunu belirtmektedir. İkinci yazı, Antalya’nın pek çok arkeolojik kentin ve tarihi yapının yanı sıra birçok şelale ve mağara da barındırdığını belirtmektedir. Üçüncü yazı ise Antalya’daki otellerin kalitesinden bahsetmektedir.
Bu bilgiler ışığında, tanıtım kitapçığının başlığı Antalya’nın en önemli özelliklerini vurgulamalıdır. Bu özellikler arasında tarihi ve kültürel zenginlik, doğal güzellikler ve turizm potansiyeli sayılabilir. Bu nedenle, “Antalya’nın En’leri Nelerdir?” başlığı, tanıtım kitapçığının içeriğini en iyi şekilde yansıtmaktadır.
Diğer seçenekler ise tanıtım kitapçığının içeriğini tam olarak yansıtmamaktadır. (A) seçeneği, Antalya’daki gezilecek yerleri vurgulamaktadır. Ancak, tanıtım kitapçığındaki yazılar Antalya’nın sadece gezilecek yerlerinden bahsetmemektedir. (C) seçeneği, Antalya’nın tarihini vurgulamaktadır. Ancak, tanıtım kitapçığındaki yazılar Antalya’nın tarihini sadece genel hatlarıyla anlatmaktadır. (D) seçeneği, Antalya’nın tatil potansiyelini vurgulamaktadır. Ancak, tanıtım kitapçığındaki yazılar Antalya’nın sadece tatil potansiyelinden bahsetmemektedir.