Modern Türk tarihi giderek daha derine inen bilimsel bir yapıya sahiptir. Tabi ki arşivleme ve isimlendirme çalışmaları da bununla beraber yürür. Mesela Osmanlı zamanında kimsenin “Hadi 2. Viyana seferini yapalım” dediğini duyamazsınız. Ya da "2. Mehmet "gibi bir terimi duyamazsınız.
Bu tür isimlendirmeleri modern tarihçiler verir. Tıpkı bu amaçla bazı seferlerin adı değişir ya da birden fazla isimle anılmaya başlanır.
Yurt isimli savaşlar da bunlardandır.
Yurt Açan Savaşı: Eski adı ile Malazgirt Meydan Muharebesidir. Şimdiki tarih kitaplarında bu isimle anılmaya başlamıştır. Türkler bu savaş ile birlikte Anadolu’ya girmeye başlamıştır.
Yurt Tutan Savaşı: Eski adı ile Miryokefalon savaşıdır. Bu savaş ile Türklerin Anadolu da ki varlığı kabul edilmiştir. Eski tarih kitaplarında “Anadolu’nun anahtarının alındığı savaş” şeklinde tanımlanır.
Yurt Kurtaran Savaşı: Bu savaş Büyük Taarruz olarak bilinen savaştır. Bu ikisinin dışında pek çok ismi vardır. Başkomutanlık Meydan muharebesi, Subaylar Savaşı, Dumlupınar Meydan Savaşı, Rum Sındığı Savaşı, Büyük Taarruz ve tabi ki artık Yurt Kurtaran Savaşı’dır.