Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT), Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken bir sınavdır. Bu sınav, adayların ilgili alanlarındaki bilgi ve becerilerini ölçmek amacıyla düzenlenmektedir.
ÖABT’ye başvurabilmek için adayların, üniversitelerin ilgili bölümlerinden lisans mezunu olmaları gerekmektedir. Ayrıca, adayların ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)'nin Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumlarına da girmeleri gerekmektedir.
ÖABT, 18 farklı alanda düzenlenmektedir. Bu alanlar şunlardır:
- Türkçe
- İlköğretim Matematik
- Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji
- Sosyal Bilgiler
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Tarih
- Coğrafya
- Matematik (Lise)
- Fizik
- Kimya
- Biyoloji
- İngilizce
- Almanca
- Fransızca
- Arapça
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
ÖABT, 75 sorudan oluşmaktadır. Sorular, 4 seçenekli ve çoktan seçmeli olarak hazırlanmaktadır. Sınav süresi 150 dakikadır.
ÖABT, KPSS’nin lisans düzeyinde yapılan bir sınavıdır. Sınav, Mart veya Haziran aylarında ÖSYM tarafından gerçekleştirilmektedir.
ÖABT’nin genel formatı şu şekildedir:
- Her bir alan için 75 soru sorulur.
- Sorular, 4 seçenekli ve çoktan seçmeli olarak hazırlanır.
- Sınav süresi 150 dakikadır.
ÖABT’nin amacı, öğretmenlik kadrolarına atanmak isteyen adayların, ilgili alanlarındaki bilgi ve becerilerini ölçmektir. Bu amaçla, sınavda adaylara, alanlarındaki temel kavramlar, teoriler, yöntemler ve uygulamalarla ilgili sorular sorulur.