Machiavelli’nin ulus devlet modeli anlayışına zemin teşkil edecek fikirler barındıran görüşü d) Oradaki bütün insanlar zenginlik, statü ve şecereye bakılmaksızın aynı milli bir kimliğin ortak özelliklerini paylaşmalıdır. seçeneğidir.
Seçeneklerin gerekçeleri:
a) İstikrarlı hükümetler yasaya dayanır.
Bu görüş ulus devlet modeli için gerekli bir koşul olsa da, tek başına yeterli değildir. Ulus devlet modeli, ortak bir kimlik ve siyasi birliğe dayanan bir siyasi yapıdır.
b) Hükümdar, halkın özgürlüğünü güvenceye almalı ve bu hem bireysel hem de siyasal düzeyde olmalıdır.
Machiavelli, özgürlükten bahsetse de, ulus devlet modelinin temelini oluşturan ortak bir milli kimlik fikrini savunmaz.
c) Meşru yönetimin kalıtsal olamayacağını söyler.
Bu görüş, ulus devlet modeliyle doğrudan ilişkili değildir.
e) Toplum, yurtseverlik, görev aşkı ve kaderi de içine alan bir sivil din anlayışı içinde kaynaştırılmalıdır.
Bu görüş, ulus devlet modeli için önemli olsa da, Machiavelli tarafından açıkça savunulmamıştır.
d) Oradaki bütün insanlar zenginlik, statü ve şecereye bakılmaksızın aynı milli bir kimliğin ortak özelliklerini paylaşmalıdır.
Bu görüş, ulus devlet modelinin temelini oluşturan ortak bir kimlik fikrini açıkça savunur. Machiavelli, prensin ulusunu birleştirmek için ortak bir dil, tarih ve kültür oluşturması gerektiğini savunur.
Dolayısıyla, Machiavelli’nin ulus devlet modeli anlayışına zemin teşkil edecek fikirler barındıran görüşü d) seçeneğidir.
Ek Bilgiler:
Machiavelli’nin ulus devlet modeliyle ilgili görüşleri modern ulus devlet anlayışından farklılıklar gösterir. Machiavelli, prensin mutlak güce sahip olması gerektiğini savunurken, modern ulus devletlerde egemenlik halka aittir.
Ayrıca Machiavelli, ulus devlet modelini sadece siyasi bir birlik olarak değil, aynı zamanda ortak bir dil, tarih ve kültür etrafında birleşmiş bir topluluk olarak da görür.