- Hangi yaş aralığındaki kedilere mama verilmeli?
- Kedi mamaları günde kaç kez verilmeli?
- Hangi marka kedi mamaları daha sağlıklıdır?
- Kedinin kilosuna göre mama miktarı nasıl belirlenir?
- Kedinin yavru, yetişkin veya yaşlı olması mamayı etkiler mi?
- Hangi tür kedi mamaları daha uygun: kuru mama mı, yaş mama mı?
- Kedi mamaları içinde zararlı bileşenler olabilir mi?
- Kedinin tüy dökmesi veya sindirim problemleri varsa hangi mama önerilir?
- Kedi mamaları dışında başka hangi besinler kediye verilebilir?
- Kedi mamanın yanında herhangi bir ek besin takviye edilmeli mi?
Kedilere mama vermeye başlamak için en uygun yaş 4 haftadır. Kedilerin yaşına göre farklı mama türleri hazırlanır. Yavru kedilerin besin ihtiyaçları ve büyüme hızı daha yüksek olduğu için özel yavru kedi maması kullanmak gereklidir. Yetişkin kediler için ise özel formüle edilmiş mama çeşitleri mevcuttur. Yaşlı kedilerin metabolizmaları yavaşladığı için daha az kaloriye, daha çok lif ve protein içeren mamalar ile beslenmeleri gereklidir.
Kedi mamaları günde en az 2 kez verilmelidir. Günde 3-4 öğün yapmak da mümkündür, ancak mama miktarının toplamı günlük ihtiyacı aşmamalıdır.
Kedi mamaları arasında en sağlıklı ve kaliteli markalar arasında Royal Canin, Hill’s Science Diet, Purina Pro Plan, Orijen ve Acana gibi markalar yer almaktadır.
Kedinin kilosuna göre mama miktarı belirlenir. Bir kilogramlık bir kedinin günlük olarak ortalama 30-35 gram mama tükettiği düşünülür. Ancak kedinin aktivite seviyesi, yaşı ve cinsi de besin gereksinimlerini etkileyebildiğinden, bu miktar değişebilir.
Kedinin yaşına ve besin gereksinimlerine göre uygun mama seçimi yapılması önemlidir. Yavru kedilerin daha fazla enerji ve protein ihtiyacı olduğundan, yavru kedi mamaları tercih edilmelidir. Yetişkin kediler için özel olarak formüle edilmiş mama çeşitleri mevcuttur. Yaşlı kedilerin de metabolizmaları yavaşladığından, kalınbağırsak sağlığına faydalı lifli kedi mamaları kullanmak faydalıdır.
Kedi mamaları içinde zararlı bileşenler bulunabilir. Bazı mamalarda bozulmuş yağlar, protein kaynakları ve katkı maddeleri bulunabilir. Bu nedenle, kaliteli ve güvenilir markaların ürünleri tercih edilmelidir. Kedi mamaları içeriği özenle okunmalı, özellikle satın alınan mamada hayvanının tüketmediği bileşenler varsa dikkatli olunmalıdır.
Kedilerin tüy dökme veya sindirim problemleri varsa, veteriner tarafından önerilen özel diyet kedi mamaları tercih edilmelidir. Tüy dökme sorunu yaşayan kediler için özellikle yoğun bir tüy dökme dönemi boyunca tüylerini yalamalarıyla oluşabilecek tüy yumaklarını önleyen, tüylerinin parlaklığını arttıran ve sindirim sistemlerini düzenleyen özel mamalar üretilmektedir.
Kediye, tavuk, doksanin, balık, et ve sakatat gibi hayvansal gıdalar verilebilir. Ancak, tüylü veya kemikli gıdalar gibi potansiyel olarak tehlikeli yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Ayrıca, süt ve süt ürünleri de kedi için doğru yiyecekler değildir.
Kedi mamalarının yanında genellikle başka hiçbir ek besin takviye edilmesine gerek yoktur. Ancak, veterinerin önerisi üzerine, kedinin ihtiyaçlarına göre takviye vitamin, mineral veya probiyotikler kullanılabilir.