Hangisjij is imakani daha yuksek ve maasi ayni sekildde

Eskisehirde yasayan biri onlisans makinemi tercih etmeli elektrikmi

Cem, Eskişehir’de yaşayan biri olarak önlisans “makine” ve “elektrik” bölümlerinden hangisini tercih etmen gerektiği tamamen senin ilgi ve hedeflerine bağlı. Her iki bölüm de iş imkânı açısından avantajlı olabilir ama bazı farklar var:

Makine Bölümü:

• Sanayi, otomotiv, üretim, bakım gibi alanlarda çalışabilirsin.
  • İş sahası geniştir, özellikle endüstriyel şehirlerde (ki Eskişehir de bunlardan biri).
  • Teknik yetenek, el becerisi ve problem çözme kabiliyeti önemlidir.

Elektrik Bölümü:

• Elektrik tesisatçılığı, bakım, otomasyon, enerjide görev alabilirsin.
  • Hem özel sektörde hem de kamuya iş imkânı bulunur.
  • Elektrik, sürekli gelişen ve değişen bir alan olduğu için yenilikleri takip etmen gerekir.

Dikkat etmen gerekenler:

• Hangi alana daha çok ilgin var? Teknik çizim, montaj, üretim mi (makine)? Elektrik devreleriyle, enerjinin aktarılmasıyla mı ilgileniyorsun (elektrik)?
  • Mezuniyet sonrası DGS ile lisans tamamlama fikrin varsa, bu bölümlerin DGS fırsatlarını araştır.
  • Eskişehir’de yaşadığın için yerel iş olanaklarını da göz önünde bulundurabilirsin. İki alanda da sanayi ve bakım sektörü hareketli.
  • Bölüm hocaları ve okulların atölye/uygulama imkânlarını incelemen de faydalı olur.

Karar verirken kendi ilgi ve hedeflerini ön plana almanı öneririm. İstersen hangi alanda kendini görmek istediğini biraz daha detaylandırabilirsin, daha net yorum yapabilirim. Yardım istersen spesifik olarak sormaktan çekinme.