Hangisi, Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin (Türk Dil Kurumu) hedeflerinden biri değildir?

Kadirhan
KORKUSUZ

Cevapla ve Sonraki Soru

16.11.2025 11:19:54

00:10:53

%50

Soru 18 / 20
Soru Puanı 5

Hangisi, Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin (Türk Dil Kurumu) hedeflerinden biri değildir?

A. Türkçeyi, milleti birleştiren bir araç olarak görmek
B. Türkçeyi eğitim dili olmaktan çıkarmak
C. Türkçede olmayan dilbilgisi yapılarını dilden atmak
D. Türkçeyi ilim ve kültür dili yapmak

Soruyu boş bırak. (Leave the question blank.)

Genel açıklama: Görsel, bir mobil sınav/quiz uygulamasında Türk Dil Kurumu’nun hedefleriyle ilgili çoktan seçmeli bir sorunun bulunduğu sınav ekranını göstermektedir.

Kısa cevap:
D şıkkı (“Türkçeyi ilim ve kültür dili yapmak”) Türk Dil Tetkik Cemiyeti’nin (Türk Dil Kurumu) hedeflerinden biridir, bu yüzden doğru cevap değildir.
Bu nedenle, “B şıkkı (‘Türkçeyi eğitim dili olmaktan çıkarmak’)” doğru cevaptır, çünkü bu kurumun amacı Türkçeyi güçlendirmek ve yaygınlaştırmaktır; eğitim dili olmaktan çıkarmak hedeflerine aykırıdır.

Detaylı Açıklama:

• A: Türkçeyi, milleti birleştiren bir araç olarak görmek.

• Doğru bir hedeftir. Türk Dil Kurumu, dilin birleştirici gücünü vurgulamıştır.
  • B: Türkçeyi eğitim dili olmaktan çıkarmak.

• YANLIŞ bir hedeftir. Türk Dil Kurumu’nun asıl hedeflerinden biri, Türkçeyi geliştirmek ve eğitim dili olmasını sağlamaktır, tam tersi bir amaç olamaz.
  • C: Türkçede olmayan dilişbilgisi yapılarını dilden çıkarmak.

• Doğru bir hedeftir. Türkçeye yabancı unsurları ayıklamak, saflaştırmak hedeflenmiştir.
  • D: Türkçeyi ilim ve kültür dili yapmak.

• Doğru bir hedeftir. Türkçenin bilimsel ve kültürel bir dil haline gelmesi amaçlanmıştır.

TERİMLER:

Türk Dil Tetkik Cemiyeti: 1932’de Atatürk tarafından kurulan ve sonradan Türk Dil Kurumu adını alan, Türkçenin gelişmesi ve yaygınlaşması için çalışan kurum.

Kaynak: