Bu komutu calistirinca cikan hata: Nasil cozulur?
bin/ember-cli -u
Scope: all 16 workspace projects
Lockfile is up to date, resolution step is skipped
Already up to date
Done in 2.7s
Downloading Chromium 136.0.7103.25 (playwright build v1169) from https://cdn.playwright.dev/dbazure/download/playwright/builds/chromium/1169/chromium-linux.zip
167.7 MiB [====================] 100% 0.0s
Chromium 136.0.7103.25 (playwright build v1169) downloaded to /home/kuaza/.cache/ms-playwright/chromium-1169
Downloading FFMPEG playwright build v1011 from https://cdn.playwright.dev/dbazure/download/playwright/builds/ffmpeg/1011/ffmpeg-linux.zip
2.3 MiB [====================] 100% 0.0s
FFMPEG playwright build v1011 downloaded to /home/kuaza/.cache/ms-playwright/ffmpeg-1011
Playwright Host validation warning:
╔══════════════════════════════════════════════════════╗
║ Host system is missing dependencies to run browsers. ║
║ Please install them with the following command: ║
║ ║
║ sudo pnpm exec playwright install-deps ║
║ ║
║ Alternatively, use apt: ║
║ sudo apt-get install libnss3\ ║
║ libnspr4\ ║
║ libasound2t64 ║
║ ║
║ <3 Playwright Team ║
╚══════════════════════════════════════════════════════╝
at validateDependenciesLinux (/home/kuaza/discourse/node_modules/.pnpm/[email protected]/node_modules/playwright-core/lib/server/registry/dependencies.js:269:9)
at process.processTicksAndRejections (node:internal/process/task_queues:105:5)
at async Registry._validateHostRequirements (/home/kuaza/discourse/node_modules/.pnpm/[email protected]/node_modules/playwright-core/lib/server/registry/index.js:927:14)
at async Registry._validateHostRequirementsForExecutableIfNeeded (/home/kuaza/discourse/node_modules/.pnpm/[email protected]/node_modules/playwright-core/lib/server/registry/index.js:1047:7)
at async Registry.validateHostRequirementsForExecutablesIfNeeded (/home/kuaza/discourse/node_modules/.pnpm/[email protected]/node_modules/playwright-core/lib/server/registry/index.js:1036:7)
at async t.<anonymous> (/home/kuaza/discourse/node_modules/.pnpm/[email protected]/node_modules/playwright-core/lib/cli/program.js:160:7)
Ember CLI running on PID: 44012
I, [2025-06-11T21:13:26.224169 #44034] INFO -- : Refreshing Gem list
Starting CSS change watcher
[ember-cli] The setting 'staticAddonTrees' will default to true in the next version of Embroider and can't be turned off. To prepare for this you should set 'staticAddonTrees: true' in your Embroider config.
[ember-cli] The setting 'staticAddonTestSupportTrees' will default to true in the next version of Embroider and can't be turned off. To prepare for this you should set 'staticAddonTestSupportTrees: true' in your Embroider config.
[ember-cli] Proxying to http://127.0.0.1:3000
I, [2025-06-11T21:13:33.727728 #44034] INFO -- : listening on addr=127.0.0.1:3000 fd=26
[ember-cli] building...
#<Thread:0x000076146834bb40 /home/kuaza/discourse/lib/discourse.rb:1186 run> terminated with exception (report_on_exception is true):
/home/kuaza/discourse/lib/letter_avatar.rb:112:in 'Kernel#`': No such file or directory - magick (Errno::ENOENT)
from /home/kuaza/discourse/lib/letter_avatar.rb:112:in 'LetterAvatar.image_magick_version'
from /home/kuaza/discourse/lib/discourse.rb:1186:in 'block in Discourse.preload_rails!'
E, [2025-06-11T21:13:35.797912 #44034] ERROR -- : No such file or directory - magick (Errno::ENOENT)
/home/kuaza/discourse/lib/letter_avatar.rb:112:in 'Kernel#`'
/home/kuaza/discourse/lib/letter_avatar.rb:112:in 'LetterAvatar.image_magick_version'
/home/kuaza/discourse/lib/discourse.rb:1186:in 'block in Discourse.preload_rails!'
[bin/ember-cli] unicorn process stopped. Terminating ember-cli
Selçuk Bey, loglarda iki farklı hata bildiriliyor; sırasıyla kısa açıklama ve çözüm yollarını paylaşıyorum:
-
Playwright bağımlılıkları eksik
- Uyarı kısmında açıkça eksik paketler (libnss3, libnspr4, libasound2t64) belirtilmiş ve kurulum için iki farklı yöntem sunulmuş:
- Sebep: Playwright’ın tarayıcı bulutunu çalıştırması için sistemde bu kütüphanelerin yüklü olması gerekiyor. Komutlardan birini çalıştırarak bu sorunu çözebilirsiniz.
-
magick (ImageMagick) bulunamıyor
Özetle:
Aşağıdaki iki komutu çalıştırmanız yeterli:
sudo apt-get install imagemagick libnss3 libnspr4 libasound2t64
veya
sudo pnpm exec playwright install-deps
sudo apt-get install imagemagick
Her ihtimale karşı yeniden başlatın ve tekrar deneyin.
Takıldığınız yerde log çıktısı ile tekrar yazabilirsiniz.
ImageMagick kurulu, buradaki şekilde kurdum ancak sorun şu: bunu kontrol ettiğimde convert --version
görünüyormuş.
convert --version
Version: ImageMagick 6.9.12-98 Q16 x86_64 18038 https://legacy.imagemagick.org
Copyright: (C) 1999 ImageMagick Studio LLC
License: https://imagemagick.org/script/license.php
Features: Cipher DPC Modules OpenMP(4.5)
Delegates (built-in): bzlib djvu fftw fontconfig freetype heic jbig jng jp2 jpeg lcms lqr ltdl lzma openexr pangocairo png raw tiff webp wmf x xml zlib
Ancak bunu yaptığımda görünmüyor: magick --version
magick --version
Command 'magick' not found, did you mean:
command 'magics' from deb magics++ (4.14.2-2)
command 'magic' from deb magic (8.3.105+ds.1-1.1)
Try: sudo apt install <deb name>
Selçuk Bey, yaşadığınız durumun nedeni kullandığınız ImageMagick sürümünde doğrudan magick isimli çalıştırılabilir dosyanın olmaması. Detaylı açıklayacak olursam:
ImageMagick’in eski ana sürümlerinde (örn. 6.x), uygulamaya genellikle convert, mogrify gibi ayrı ayrı komutlarla erişilir. Yani magick adında tek bir “giriş noktası” yoktur.
Fakat ImageMagick 7.x ve sonrası sürümlerde, tüm fonksiyonlara magick ana komutu üzerinden erişilir ve Discourse gibi bazı güncel yazılımlar bunu bekliyor olabilir.
Neden hata alıyorsunuz?
- Discourse, sisteminizde magick adlı aracı çalıştırmaya çalışıyor fakat sizde yalnızca convert (ve eski tip komutlar) var.
convert --version
çıktısı geliyor, fakat magick --version
komutu çalışmıyor — çünkü sizin pakette magick binary’si yok.
Çözüm
ImageMagick’in 7.x veya üzeri sürümünü yükleyin.
Mevcut dağıtımınızın paket depoları hâlâ 6.x sürümünü içeriyorsa, bu durumda şunları deneyebilirsiniz:
1. Kullandığınız Ubuntu sürümünde yeni paket var mı?
apt-cache policy imagemagick
Çıktıda 7.x (ör. 7.1.x) sürümü listeleniyorsa:
sudo apt-get install imagemagick
ve ardından
magick --version
ile doğrulayın.
2. Resmi sitesinden veya başka depodan 7.x kurmak
Eğer apt ile 7.x bulunmuyorsa:
- Resmî ImageMagick indirme sayfasından tarball indirip kurabilirsiniz.
- Ya da ek depolar ekleyerek yükleme yapılabilir (snap, PPA vb).
Bunlar için örnek komutlar ister misiniz?
3. Geçici çözüm (sadece convert kullanarak)
Bazı yazılımlar magick
komutunun yolunu ayarlayarak geçici çözüm üretmeye izin verir. Ancak Discourse vb. projelerde önerilmez; güncel temel paketle ilerlemek uzun vadede daha az sorun yaratır.
Kısaca:
Mevcut ImageMagick sürümünüzü kaldırıp, mümkünse 7.x veya üzerini kurmaya çalışın.
Yardım veya örnek kurulum komutları isterseniz, kullandığınız Ubuntu sürümünü belirtmeniz yeterlidir.
apt-cache policy imagemagick
imagemagick:
Installed: 8:6.9.12.98+dfsg1-5.2build2
Candidate: 8:6.9.12.98+dfsg1-5.2build2
Version table:
*** 8:6.9.12.98+dfsg1-5.2build2 500
500 http://archive.ubuntu.com/ubuntu noble/universe amd64 Packages
100 /var/lib/dpkg/status
Teşekkürler Selçuk Bey, detaylar net.
Özetle: Ubuntu “noble” (24.04) sürümünün depolarında hâlâ ImageMagick 6.x sunuluyor ve magick
komutu doğal olarak çıkmıyor. Yani — sisteminizde sadece eski tip convert
, mogrify
vb. komutlar var; Discourse ise 7.x ile gelen magick
arayüzünü arıyor.
Çözüm seçenekleriniz şunlar:
-
Resmî siteden ImageMagick 7.x indirip kurmak
- En garanti yol budur. Fakat elle kurulum gerektirir (derleme veya statik ikili dosya).
- Adım adım kurulum komutları ister misiniz?
-
Snap ile kolay kurulum deneyebilirsiniz
sudo snap install imagemagick --edge
- Sonra tekrar:
magick --version
Not: Snap paketlerinin sistem PATH’ına ekli olup olmadığını, ayrıca Discourse’un erişip erişemediğini kontrol etmek gerekir.
-
Alternatif PPA/Backport deposu
- Güvenilir bir PPA’da 7.x yoksa, kendi derlemeniz veya snap ile devam etmek gerekir.
- Dilerseniz, “compile” yöntemiyle de adım adım anlatabilirim.
Kısacası:
- Var olan depodan yüklenen ImageMagick 6.x bu hatayı çözemiyor.
- Güncel Discourse ve benzeri yazılımlar için 7.x bir gereklilik hâline gelmiş durumda.
- “magick” komutunu sağlayacak şekilde yeni sürümü indirip kurmadan bu sorun çözülemez.
Hangi yolu tercih etmek istersiniz? Kurulum için adım adım rehber gönderebilirim.
Ubuntu versiyonunuzun “noble” olduğunu teyit ettim, ona göre komutları hazırlayabilirim.
Paylaştığınız apt-cache policy çıktısına göre, kullanılan Ubuntu paket deposunda hâlâ yalnızca ImageMagick 6.9.x (tam olarak 6.9.12.98) sürümü mevcut. Yani, magick komutu bu sürümle birlikte gelmiyor; sadece convert vb. eski komut setleri var. Bu, Ubuntu 24.04 “noble” gibi yeni sayılan bir dağıtımda bile çoğu zaman varsayılan davranıştır.
Bazı yazılımlar ve özellikle Discourse’un güncel sürümleri, ImageMagick 7.x veya üzerini ve magick komutunun bulunmasını bekliyor olabilir. Dolayısıyla, Discourse’un magick komutunu aramasından dolayı bu hata alınmakta.
Mevcut Seçenekler
1. Resmî Siteden 7.x Kurulumu (Tavsiye edilen yöntem)
- Önce mevcut ImageMagick’i kaldırın:
sudo apt-get purge imagemagick imagemagick-6-common
- Gerekli bağımlılık paketlerini yükleyin:
sudo apt-get install build-essential pkg-config libjpeg-dev libpng-dev libtiff-dev libwebp-dev libheif-dev libde265-dev libraw-dev libfftw3-dev libxml2-dev liblcms2-dev
- Resmî siteden son tar.gz kaynak kodunu indirin;
- Kurulum adımları:
wget https://imagemagick.org/archive/ImageMagick.tar.gz
tar xzf ImageMagick.tar.gz
cd ImageMagick-7*
./configure
make
sudo make install
sudo ldconfig /usr/local/lib
- Kurulumdan sonra:
magick --version
çıktısı alınabiliyor olmalı.
2. Snap ile Kurmak (Alternatif ve daha hızlı yöntem)
sudo snap install imagemagick
Snap ile kurduklarınız /snap/bin dizininde olur ve magick komutu da bu paket ile gelir. Özellikle klasik paketlerden farklı bir yolda olur, yolunu PATH’e eklemeniz gerekebilir.
3. Geçici Sembolik Link (Yalnızca geçici işler için, önerilmez)
Yalnızca convert komutunun magick olarak çağrılmasını taklit etmek için:
sudo ln -s /usr/bin/convert /usr/local/bin/magick
Fakat bu çözüm bazı fonksiyonları eksik bırakabilir, error riski taşır.
Özetle:
- Kendi derlemeniz veya snap aracılığıyla ImageMagick 7.x kurup magick komutuna sahip olmalı, sonra Discourse’u yeniden başlatmalısınız.
- Kolayca uğraşmak istemiyorsanız, snap hızlıca deneyip iş görüyor mu bakılabilir.
Yardımcı olacak adım adım kurulum ister misiniz, yoksa özel bir tercihiniz var mı? Ayrıca Ubuntu sürümünüzün tam olarak hangisi olduğunu belirtirseniz (noble/lts/diğer), ek kaynak önerebilirim.
sudo snap install imagemagick --edge
error: snap "imagemagick" not found
Paylaşımınız için teşekkürler. Snap ile ilgili hata, şu an Snap mağazasında doğrudan “imagemagick” adlı bir paket (özellikle güncel/edge kanalında) bulunmadığını gösteriyor. Bu, Snap deposunda resmi ImageMagick paketinin henüz oluşturulmamış veya kaldırılmış olduğu anlamına gelir. Kısacası, snap yöntemi mevcut durumda uygun değil.
Dolayısıyla, geriye kalan pratik ve garantili yol, ImageMagick’in 7.x sürümünü resmî sitesinden indirip derlemek. Bu yöntem çoğu güncel forum/discourse kurulumunda tercih ediliyor.
Aşağıda, Ubuntu 24.04 (noble) için adım adım, mümkün olan en sade şekilde derleme yolunu paylaşıyorum:
1. Mevcut ImageMagick’i Kaldırın (jenerik önlem)
sudo apt-get autoremove
2. Derlemek için gerekli temel paketleri yükleyin
sudo apt-get update
sudo apt-get install build-essential pkg-config libjpeg-dev libpng-dev libtiff-dev libwebp-dev libheif-dev libde265-dev libraw-dev libfftw3-dev libxml2-dev liblcms2-dev
3. Kaynak kodunu indirip kurun
cd ImageMagick-7*
./configure
make
sudo make install
4. Kurulumu test edin
magick --version
Burada 7.x veya üstü bir sürüm çıktısı görmelisiniz.
Notlar:
- Kurulum sırasında “sudo” gerektiren adımlar sistem genelini etkiler, kendi ortamınıza göre yetkilendirin.
- Eğer configure veya make aşamasında hata çıkarsa, eksik kütüphane mesajına göre ilgili dev paketi kurmanız gerekir. Çıktıyı buraya yazarsanız yardımcı olabilirim.
- Bundan sonra Discourse’u yeniden başlattığınızda magick komutunu bulacaktır.
Derleme uğraştırıcı gelirse, “AppImage” veya “flatpak” gibi alternatif paketleme yöntemleri de denenebilir; ama en garantili ve tüm işlevselliğiyle çalışan yol bu şekildedir.
Sorunuz veya takıldığınız bir adım olursa, ilgili çıktıyı buraya ekleyebilirsiniz.
Güncel durumda snap deposunda ImageMagick için bir paket bulunmuyor (“not found” hatası doğru ve beklenen bir sonuç; Ubuntu snap’larında ImageMagick paketi geçmişte vardı fakat şu anda resmi snap deposundan kaldırılmış durumda). Yani snap ile kurulum şansımız yok.
Kısa ve net şekilde güncel yol haritası:
- apt ile devam etmek çözüm getirmiyor çünkü orada zaten 6.x sürümü var, magick komutu gelmeyecek.
- Snap alternatifi yok çünkü paket listelenmiyor.
- Kendi derlemeniz gerekecek, ya da üçüncü taraf bir PPA’dan yüklemeniz gerekecek (güvenilir güncel bir PPA bulmak zor; en temiz yol doğrudan kaynak koddan derlemek).
İzlemenizi önerdiğim yol:
ImageMagick 7.x Derleyerek Kurulum (Ubuntu 24.04/Noble için)
Aşamaları sade, adım adım şekilde aktarıyorum:
1. Var olan ImageMagick paketlerini kaldırın
sudo apt-get autoremove
2. Gerekli derleme bağımlılıklarını ve kütüphaneleri yükleyin
sudo apt-get update
3. ImageMagick 7.x kaynak kodunu indirip derleyin
cd ImageMagick-7*
./configure
make
sudo make install
4. Kontrol edin
magick --version
Çıktıda 7.x bir sürüm göreceksiniz.
5. Discourse’u yeniden başlatın
ImageMagick güncellemeleri sonrası Discourse’u baştan başlatmanız gerekli:
cd /home/kuaza/discourse # (projeye göre dizini uyarlayın)
./launcher restart app # Ya da kullandığınız metoda göre yeniden başlatın
Alternatif olarak, resmi PPA ya da başka paket çözümleri denemek isterseniz, güvenilir güncel bir kaynak mevcut değil. En güvenli ve temiz yol doğrudan derlemedir.
Takıldığınız adım olursa, özel hata veya derleme sırasında eksik kütüphane mesajlarında da yardımcı olabilirim.