Vmware ile bir sunucuyu VPS ‘lere bölmüşseniz ara ara sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlardan biriside VPS nin aniden açılmamaya başlaması olabilir. VPS açılırken işlem yarıda kalır ve siz anlam veremezsiniz. Böyle bir durumda sunucu yüklenirken ESC tuşuna basarsanız yüklenme sırasında nerde takıldığını ve ne hata verdiğini görebilirsiniz.
Genelde bu tarz sorunların çözülememesi, hatanın tam olarak ne olduğunu anlayamadığımız için ölüyor. Yukarda da anlattığım şekilde sunucu açılırken ESC tuşu ile işlemleri ve nerde takıldığını görebilirsiniz.
Ben bu konuda bugün takıldığım “tmp.secure’: directory not empty” hatasının çözümü için anlatım yapacağım. Konuda alıntı yapacağım materyallerin kaynak sayfa linklerini makalenin en altından görebilirsiniz.
Bu hatanın nedeni tmp klasörünün dolu olduğundan yada güvenlik için taşınma işleminin gerçekleşmemesinden kaynaklı olabilir, emin değilim. Ancak yapacağımız işlem /tmp klasörünü silmek. Böylece VPS yi tekrar başlattığınızda sorunsuz şekilde açılacaktır.
Evet problem bu kadar basit, konuda size bunu anlatacağım, nasıl sorunsuz ssh terminaline gireceğinizi ve /tmp klasörünü sileceğinizi…
Konuda bahsettiğim hatanın genel görüntüsü bu şekilde oluyor:
Sunucuya sorunsuz bağlanma
Sunucuya sorunsuz bağlanmak için Vmware konsol dan yada destekliyorsa kvm arabirimi üzerinden açılmayan vpsye giriş yapın. Aşağıdaki işlemleri yapabilmeniz için sunucuyu yeniden başlatırken ESC yada ENTER tuşuna basın ve var olan kernel leri listeleyin:
Liste karşımıza geldiyse, hangi kerneli kullanıyorsanız ona gelip e tuşuna basın. Eğer bu konuda bilginiz yoksa en üstdeki kernel vps’nin açıldığı kernel versiyonudur, ilk kernel ismine gelip e tuşuna basın.
Açılan ekranda aşağıdaki gibi bir menü gelecek, kernel ile başlayan satıra gelin ve e tuşuna basın tekrar.
Sonrasında bir komut alanı gelecek, burda kesinlikle birşey silmeden boşluk bırakarak “single” yazın. Yada “1” yazarak b tuşuna basın. VPS yeniden başlatılacak ve sorunsuz şekilde açılmış olacaktır.
Bu işlemden sonra sunucu (VPS) başarılı şekilde açılmış olacak, bu bazı formaliteleri eş geçerek sorunsuz ve basit bir şekilde açılmasını sağlayacak. Bu ekran normal ssh ekranı gibi komutları kabul edecek seviyededir.
Şimdi yapacağımız /tmp klasörünü silmek. aşağıdaki komutu terminale yazarak enter yapın:
rm -rf /tmp # yada rm -rf /var/tmp
Ben ilk kısımdaki tmp silme kodu ile işimi hallettim, ancak kaynak anlatımda alttakini vermiş, sistemden sisteme fark edebilir, siz deneyin, zararı olmaz nasılsa, hangisiyle sorun çözülürse ondan devam edersiniz.
NOT: /tmp silme işlemi biraz uzun sürebilir, bu sebeple takıldı, kaldı, durdu gibi düşünmeden sabırla bekleyin. Silme işlemi bittikten sonrada VPS yi yeniden başlatın, sorunsuz açılacaktır.
DipNOT: Böyle bir hata yüzünden 2 gün kaybetmiştim ve VPS yi yeniden kurup, yedeklerden tekrar herşeyi yeniden yapmak zorunda kaldığımı hatırlıyorum. Umarım aynı sorundan muzdarip arkadaşların sorunlarına yardımcı olmuştur bu konu.