Oberon Uydusu Nedir?

Oberon Uydusu Nedir?

Oberon uydusu , Uranüs’ün en dıştaki büyük uydusudur. 760 km çapıyla Uranüs’ün en büyük ikinci uydusu olarak bilinmektedir. William Herschel onu 1787’de keşfetti. Adı, William Shakespeare’in Bir Yaz Gecesi Rüyası’ndaki periler arasında kral olan Oberon’dan geliyor.

Oberon’un yörüngesi kısmen Manyetosfer’de bulunur. Dış yüzeyinin ve çekirdeğinin sınırında bir sıvı su alanı bulunabilir. Gezegenin dış yüzeyi çok sayıda çarpma kraterine ev sahipliği yapıyor. Bu çarpma kraterleri yaklaşık 210 km çapındadır.

Ocak 1986’da Voyager 2 tarafından Uranüs sisteminin yalnızca bir görüntüsü çekildi.

Keşif ve Adlandırma

William Herschel, 11 Ocak 1787’de Oberon’u keşfetti. William Herschel, Uranüs’ün en büyük ayı olan Titania’yı da aynı gün keşfetti. Ayrıca Uranüs’ün dört uydusunu daha keşfetti. Onu Ay’dan görebilirsiniz, ancak yalnızca gelişmiş teleskopları kullanarak Dünya’dan görüntüleyebilirsiniz.

Fiziksel Özellikler

Oberon, Uranüs’ün yörüngesinde 584.000 km uzaklıkta. Uranüs’ün beş büyük uydusundan en uzak olanıdır. Uranüs’ün yörüngesinde 13,5 gün kalır. Oberon, Uranüs’ün en büyük ikinci uydusu ve Güneş Sistemi’ndeki dokuzuncu en büyük uydudur. Oberon’un kırmızımsı-kırmızımsı renginin kuyruklu yıldızların ve asteroitlerin etkisine bağlı olması muhtemeldir.

Oberon’un yüzeyi kabaca %50 donmuş su, %30 katı Silikatlar ve %20 metan ve karbon bileşikleridir. Oberon, Uranüs gezegenindeki en büyük ikinci uydudur. William Herschel, neredeyse elli yıldır Titania veya Oberon uydularını görmedi.

Amatör teleskopları kullanarak Dünya’dan bazı günleri gözlemleyin. Uranüs ekinoksu (ve ekvator) düzlemleri 42 yılda bir hizalanırsa, Uranüs uydularını karşılıklı örtülü olarak görmek de mümkündür. Oberon ve Umbriel, 4 Mayıs 2007’de altı dakikalık bir olayı gözlemlediler.