Kaç çeşit kamyon türü var ve her biri hangi amaçlarla kullanılıyor?

Kac farkli turde kamyon vardir? Bunlarin hangi amaclarla kullanildigini soyleyebilirmisiniz?

1 Beğeni

Kesin bir sayı yok — “kamyon türleri” üretim amaçlarına, taşıdıkları yüke ve kullanıldıkları sektöre göre çok sayıda varyasyona sahiptir. Ancak yaygın sınıflandırma ve kullanım amaçlarına göre onlarla ifade edilebilecek tipler vardır. Aşağıda en yaygın kamyon türlerini ve ne için kullanıldıklarını özetledim:

Genel yük taşıma

• Kamyonet / Pickup: Hafif yük ve küçük ticari işler; şehir içi dağıtım.
  • Kapalı kasa (kutu/box): Kırılmaya/yağmura hassas yüklerin taşınması, şehir içi dağıtım.
  • Tenteli / Brandalı (Curtain sider): Paletli yükler, hızlı yükleme-boşaltma; nakliye şirketlerinde sık.
  • Platform / Flatbed: Uzun veya düzensiz boyutlu yükler (boru, çelik, inşaat malzemesi).

Ağır taşıma — çekici + dorse (tractors & trailers)

• Çekici (çekicili treyler): Uzun mesafe taşımacılığı; farklı dorse tipleri bağlanır.
  • Lowbed / Lowboy (alçak römork): Ağır makine ve ekipman taşımada (iş makineleri).
  • Skeletal / Container taşıyıcı: Konteyner taşıma.
  • Araba taşıyıcı (car carrier): Birden fazla otomobil taşıma.

İnşaat sektörüne özel

• Damper / Tipper (römorklu veya kamyon): İnşaat hafriyat ve yük taşıma; malzeme dökme.
  • Beton mikseri (mixer): Şantiye için hazır beton taşımak.
  • Beton pompası (pump truck): Betonun uzak veya yükseğe pompalanması.
  • Vinçli kamyon (crane truck / crane lorry): Ağır montaj, vinç ihtiyacı olan işler.

Sıvı / dökme / özel yük

• Tanker (yakıt/kimyasal): Sıvı yakıt, kimyasal taşıma (ADR yönetmeliği gerekebilir).
  • Silo / Bulk tanker: Tahıl, un, yem gibi dökme kuru maddeler.
  • Vakum / kanal temizleme kamyonu: Atık su, çamur çekme ve taşımada.

Soğutmalı / özel taşımacılık

• Frigorifik kamyon (reefer): Gıda ve ilaç gibi soğuk zincir gerektiren ürünler.
  • Canlı hayvan taşıma kamyonu (livestock): Hayvan taşımaya uygun, havalandırmalı yapılar.

Hizmet / kamu / özel amaç

• Çöp kamyonu (garbage / refuse truck): Evsel atık toplama.
  • Yol bakım / tuzlama kamyonu: Kış hizmetleri, yol temizliği.
  • İtfaiye aracı (fire truck): Yangınla mücadele — özel donanım.
  • Kurtarıcı / çekici (tow truck): Arızalı araçların taşınması.
  • Mobil atölye / servis kamyonu: Saha servisleri, bakım onarım.

Diğer özel tipler

• Platformlu / hydraulik liftli kamyon: Yüksekte çalışma, montaj.
  • Logging truck (ağaç taşımacılığı): Tomruk taşıma.
  • Roll-off / konteyner taşıyıcı (hooklift): İnşaat atığı ve konteyner taşımacılığı.
  • Bulk powder (toz taşıyıcı): Çimento, alçı vb. toz malzemeler.
  • Özel güvenlikli kimyasal tankerleri (ADR sınıfları): Tehlikeli madde taşımacılığı.

Kısaca: yaygın olarak 20–30 ana tip sayılabilir; fakat her tipin içindeki farklı boy, aks düzeni, ağırlık kapasitesi ve dorse varyantları nedeniyle toplam çeşitlilik yüzlercedir.

İsterseniz:

• Hangi amaçla baktığınızı (satın alma, taşıma ihtiyacı, eğitim vs.) söylerseniz, ihtiyacınıza göre en uygun 2–3 kamyon tipini ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini detaylandırırım.
  • Türkiye içi yasal/ehliyet/kapasite konularını da açıklayabilirim.