İlk yardım ile acil yardımın farkları nelerdir?

İlk yardım ve acil yardım birbirinden nasıl ve hangi durumlarda farklılık gösterir? Hangi durumlarda ilk yardım, hangi durumlarda acil yardım gereklidir? İlk yardım ve acil yardımın amacı nedir? İlkyardım ve Acil Tedavi Arasındaki Fark Nedir?

2 Beğeni

İlk Yardım ve Acil Yardım Arasındaki Farklar

İlk Yardım

İlk yardım, bir acil durumda hasta veya yaralıya yapılan hızlı ve geçici yardım işlemlerini ifade eder. Bu yardım, acil servis veya sağlık görevlileri gelmeden önceki ilk müdahale anlamına gelir. İlk yardım, hayatı tehdit eden bir durumun kontrol altına alınması ve yaralanmanın veya hastalığın kötüleşmesinin önlenmesi için yapılır.

İlk yardımın amaçlarından bazıları şunlardır:

• Hayat kurtarmak ve hayatı tehdit eden durumları kontrol altına almak,
  • Yaralanmanın veya hastalığın kötüleşmesini önlemek,
  • Ağrıyı hafifletmek ve rahatlama sağlamak,
  • Yaralının veya hastanın durumunu stabilize etmek ve taşınmasını sağlamak,
  • İlk müdahale için zaman kazandırmak.

İlk yardım uygulanması gereken durumlar şunlardır:

• Kaburgaların kırılması veya çıkığı,
  • Bilinç kaybı,
  • Astım veya anafilaktik şok gibi solunum problemleri,
  • Kanama durumları,
  • Kalp krizi veya felç belirtileri,
  • Kemik kırıkları,
  • Yanıklar ve donmalar,
  • Zehirlenmeler,
  • Baş, boyun ve omurga yaralanmaları.

TERİMLER:

Anafilaktik şok: Şiddetli alerjik reaksiyon sonucu hızlı bir şekilde ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Solunum güçlüğü, hızlı kalp atışı, bayılma gibi belirtiler görülür.

Acil Yardım

Acil yardım, uzman sağlık personelinin müdahalesini gerektiren ciddi ve hayati tehlike arz eden durumları kapsar. Acil yardım, ilk yardımın ötesinde, hastanın profesyonel sağlık hizmetlerine ulaşmasını sağlamak ve durumun kurtarma operasyonları için hazırlık yapılmasına yardımcı olmak amacıyla yapılır.

Acil yardımın amaçlarından bazıları şunlardır:

• Hayat kurtarmak,
  • Yaralanmanın veya hastalığın ciddi sonuçlarını azaltmak,
  • Hastanın durumunu stabilize etmek,
  • Hasta veya yaralının naklini sağlamak,
  • Uzun vadeli tedavi veya rehabilitasyon için uygun bir sağlık tesisine yönlendirmek.

Acil yardım gerektiren durumlar şunlardır:

• Kalp durması veya solunum durması,
  • Ciddi kanama veya travmatik yaralanmalar,
  • Şiddetli yanıklar,
  • Zehirlenmeler,
  • Ciddi yapısal yaralanmalar,
  • Felç,
  • Tohum kaçması,
  • Şiddetli solunum sıkıntısı,
  • Şiddetli alerjik reaksiyonlar.

İlk Yardım ve Acil Yardım Arasındaki Farklar

Süre

• İlk yardım, olayın hemen ardından gerçekleştirilirken, acil yardım genellikle ilk yardımın ardından gelir.

Yapılacak İşlemler

• İlk yardımda, öncelikli olarak hayatı tehdit eden durumların kontrol altına alınması ve yaralanmanın veya hastalığın kötüleşmesinin önlenmesi hedeflenir.
  • Acil yardımda ise uzman sağlık personeli tarafından müdahale gerektiren ciddi durumların yönetimi ve hasta nakli gibi işlemler gerçekleştirilir.

Ekipman ve Beceri

• İlk yardım, herhangi bir ekipman veya uzmanlık gerektirmezken, acil yardım tıbbi ekipmanlar ve sağlık profesyonelleri tarafından gerçekleştirilir.
  • İlk yardım, herkesin bilmesi gereken temel becerileri içerirken, acil yardım uzmanlık ve deneyim gerektirebilir.

Amacı

• İlk yardımın amacı, olayın önlenmesi için hayatı tehdit eden durumları kontrol altına almak ve yaralanmanın veya hastalığın kötüleşmesini önlemektir.
  • Acil yardımın amacı, hayat kurtarmak ve ciddi sonuçları azaltmak için tıbbi müdahaleleri gerçekleştirmek ve hastayı uygun bir sağlık kuruluşuna taşımaktır.

Zamanlama

• İlk yardım müdahalesi hemen olay yerinde gerçekleşirken, acil yardım müdahalesi daha sonra gerçekleşir veya hastayı uygun bir sağlık kuruluşuna taşımak için organize edilir.
2 Beğeni