Acil Yardım ve Kurtarma Çalışmaları II Final Sınavı
I. Enkaz altında kazazede saptandığında serbest olan ekstremiteden damar yolu açılmalıdır.
II. Damar yolu açılır açılmaz 1 L/sa laktadlı ringer infüzyonu başlanmalıdır.
III. Kurtarma işlemi iki saatten fazla sürdüyse sıvı verilme hızı yarıya indirilmelidir.
IV. Sıvıların başlanmasının ardından hastanın idrar çıkışı takip edilmelidir.
Soru: Yukarıdaki ifadelerden hangileri enkazda sıkışmış bir yaralının kurtarılması sırasında yapılması gerekenleri içermektedir?
a) I, II, III
b) I, II, III, IV
c) II, III, IV
d) I, III, IV
e) I ve II
Acil Yardım ve Kurtarma Çalışmaları II Final Sınavı Cevap Açıklaması
I. Enkaz altında kazazede saptandığında serbest olan ekstremiteden damar yolu açılmalıdır.
Bu ifade doğru bir bilgini ifade etmektedir. Enkaz altında kalan bir kazazede belirlendiğinde, medikal tedavi ve kurtarma çabalarına başlamak önemlidir. Serbest olan bir ekstremite (kol veya bacak) bulunarak, bir damar yolu açılmalıdır. Bu, ilerleyen tedavi adımlarında kullanılmak üzere bir giriş noktası sağlar.
II. Damar yolu açılır açılmaz 1 L/sa laktadlı ringer infüzyonu başlanmalıdır.
Bu ifade de doğru bir uygulamayı göstermektedir. Laktadlı Ringer infüzyonu, dehidratasyon veya kan kaybını tedavi etmek için genellikle kullanılan bir sıvıdır. Enkaz altındaki bir kazazede büyük olasılıkla dehidrate olmuştur ve/veya ciddi bir şekilde yaralanmıştır. Bu durumlarla başa çıkmak ve hayati işlevlerini sürdürebilmelerini sağlamak için iv. sıvı tedavisi başlatılmalıdır.
III. Kurtarma işlemi iki saatten fazla sürdüyse sıvı verilme hızı yarıya indirilmelidir.
Bu ifade de doğru bir uygulamayı temsil etmektedir. Kurtarma süreci uzun sürüyorsa (örneğin, iki saatten fazlaysa), sıvı infüzyon hızı düşürülerek hastanın overhidratasyon (aşırı sıvı alımı) riski minimalize edilir.
IV. Sıvıların başlanmasının ardından hastanın idrar çıkışı takip edilmelidir.
Bu ifade de doğru bir uygulamayı göstermektedir. İdrar çıkışı, bir hasta için vücut fonksiyonlarının önemli bir göstergesidir. Sıvı infüzyonu başlandıktan sonra, devam eden dehidratasyon ve/veya organ disfonksiyonu belirtileri açısından idrar çıkışını düzenli olarak izlemek önemlidir.
TERİMLER:
Laktadlı Ringer İnfüzyonu: Genellikle aşırı sıvı kaybı durumunda kullanılan, vücutta bulunan su ve elektrolit dengesini yeniden sağlamak için damar içine verilen bir sıvıdır.
Overhidratasyon: Vücudun aşırı miktarda su alması durumu, genellikle aşırı sıvı alımı veya vücudun sıvıyı düzgün bir şekilde atamaması sonucunda oluşur.
Ekstremite: İnsan vücudunun kollarını ve bacaklarını ifade eder.
Enkazda sıkışmış bir yaralının kurtarılması sırasında yapılması gerekenler şunlardır:
Yaralıya ilk müdahale yapılarak yaşamsal bulguları değerlendirilmelidir.
Yaralıya havayolu açıklığı sağlanmalıdır.
Yaralıya solunum desteği sağlanmalıdır.
Yaralıya kanama kontrolü yapılmalıdır.
Yaralıya ağrı kesici ve sedatif ilaçlar verilebilir.
Yaralıya damar yolu açılarak sıvı ve elektrolit takviyesi yapılmalıdır.
Yaralıya ısı kaybını önlemek için önlemler alınmalıdır.
Yukarıdaki ifadelerden I, II, III ve IV ifadeleri enkazda sıkışmış bir yaralının kurtarılması sırasında yapılması gerekenleri içermektedir.
İfade I, yaralıya ilk müdahale sırasında damar yolu açılmasını içermektedir. Bu, yaralının yaşamsal bulgularının stabil tutulması ve kurtarma işlemi sırasında sıvı ve ilaç verilmesi için gereklidir.
İfade II, damar yolu açıldıktan sonra sıvı verilmesini içermektedir. Bu, enkazda sıkışmış yaralıların sıvı kaybına uğrama riski yüksek olduğu için önemlidir.
İfade III, kurtarma işleminin uzun sürmesi durumunda sıvı verme hızının azaltılmasını içermektedir. Bu, sıvı fazlalığının yaralıda komplikasyonlara yol açmasını önlemek için gereklidir.
İfade IV, sıvı verilmesinin ardından hastanın idrar çıkışının takip edilmesini içermektedir. Bu, sıvı tedavisinin etkinliğini değerlendirmek için önemlidir.