Eyyam-ı Bahur Nedir?
Eyyam-ı Bahur, aynı zamanda “bahar günleri” olarak da ifade edilir. Genellikle yılın belirli bir zaman dilimini ifade eder. Terim, Arapça kökenli olup eyyām
kelimesi ‘günler’, bahur
kelimesi ise ‘bahar’ anlamına gelir. Bu terim, genellikle kışın sonlarına doğru ortaya çıkan ve yılın geri kalanına göre biraz daha sıcak olan birkaç gün ya da bazen haftaları ifade etmek için kullanılır.
Zaman Dilimi
Eyyam-ı Bahur genellikle Şubat ayının sonları ve Mart başı olarak kabul edilir. Ancak, bu tarihler yerel iklim koşullarına göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, bazı bölgelerde bu dönem Şubat’ın ortasında başlar ve Mart’ın ortasında biter. Bazı yerlerde ise Mart’ın ilk haftasında başlar ve Nisan’ın ilk haftasına kadar sürer.
Daha öncede söylediğimiz gibi bu tarihler bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Örneğin bu cevabı yazdığım gün, Türkiye’nin bir çok büyük şehrinde Eyyam-ı bahur sıcakları görülmektedir. Yaşanan bir çok olaylar nedeniyle değişen hava koşulları sebebiyle net bir tarih vermek doğru olmayacaktır. Bu yüzden Eyyam-ı Bahur zamanını kışın bittiği ve yazın başladığı aralığı ele alarak belirlemek daha doğru olacaktır. Böylece değişen hava ve mevsimsel dönemlere göre Eyyam-ı Bahur zamanını tahmin etmek daha kolay ve doğru olacaktır.
Hava Sıcaklıklarıyla İlişkisi
Eyyam-ı Bahur, çoğunlukla kış aylarının sona erdiği ve baharın başladığı bir dönemdir. Bu dönemde, genelde hava sıcaklıkları kışın sert koşullarına kıyasla bir miktar artış gösterir. Bununla birlikte, bu dönemde yaşanan sıcaklık değişiklikleri genellikle geçicidir ve birkaç gün veya hafta sürebilir. Bu özel günlerin belirgin bir özelliği, genellikle kısa süreli olmaları ve ardından yine soğuk hava koşullarının hakim olmasıdır.
TERİMLER:
Eyyam-ı Bahur: Kış aylarının sonlarına doğru görülen hafif sıcaklık artışları için kullanılan bir terim.