.exe dosyası oluşturduğumda bilgisayar girmiyor ve reddediyor. Windows 8.1 kullanıyorum, herhangi nitelikli bir anti-virüs kullanmıyorum. Yardım edin, Bill Gates’e küsmek üzereyim
Aman küsme exe dosyasını nasıl oluşturuyorsun?
.exe Dosyasının Çalışmama Sorunu
.exe dosyasının çalışmaması birkaç farklı nedeni olabilir. Bu, herhangi bir yazılım geliştirme sürecinde ve özellikle Windows işletim sisteminde karşılaşılan yaygın bir sorundur. Bu bölümde, .exe dosyasının çalışmama nedenlerini ve çözüm yollarını ele alacağız.
1. Yazılım Uyumluluğu Sorunları
Windows 8.1, birçok yazılımın çalışmasını destekleyen bir işletim sistemidir. Ancak, oluşturduğunuz .exe dosyasının yazılım uyumluluğu sorunları olabilir.
Çözüm:
- Uyumluluk Modunu Kullanma: .exe dosyası üzerinde sağ tıklayın ve “Özellikler” menüsünü seçin. Ardından “Uyumluluk” sekmesine gidin ve “Bu programı çalıştırmak için uyumluluk modunu kullan” kutusunu işaretleyin. Windows 7 veya başka bir uyumlu işletim sistemi seçeneğini deneyin.
<code>
1. .exe dosyasına sağ tıklayın.
2. "Özellikler" seçeneğine tıklayın.
3. "Uyumluluk" sekmesine gidin.
4. "Bu programı çalıştırmak için uyumluluk modunu kullan" kutusunu işaretleyin.
5. Bir işletim sistemi seçin, örn: Windows 7.
</code>
2. Eksik veya Bozuk Dosyalar
.exe dosyasının çalışmaması durumunda, dosyanın eksik veya bozuk olması olasılığı vardır.
Çözüm:
- Dosyayı Yeniden İndirin veya Oluşturun: Dosyanın kaynağında bir sorun olup olmadığını kontrol edin. Eğer kaynak kodunuzdaysa, kodu yeniden derleyin ve .exe dosyasını yeniden oluşturun.
- MD5 veya SHA256 Kontrolleri: Dosyanızın bütünlüğünü kontrol etmek için MD5 veya SHA256 hash değerlerini kullanabilirsiniz. Dosyayı yeniden indirip, hash değerlerini kontrol edin.
<code>
# Python'da SHA256 Hash Kontrolü Yapma
import hashlib
def hash_dosya(dosya_yolu):
sha256 = hashlib.sha256()
with open(dosya_yolu, 'rb') as dosya:
for byte_blok in iter(lambda: dosya.read(4096), b""):
sha256.update(byte_blok)
return sha256.hexdigest()
# Dosya Yolu
dosya_yolu = 'ornek.exe'
print(hash_dosya(dosya_yolu))
</code>
3. Güvenlik Yazılımları ve Ayarları
Windows Defender veya başka bir yerleşik güvenlik yazılımı .exe dosyasını zararlı olarak algılıyor olabilir.
Çözüm:
- Güvenlik Ayarlarını Kontrol Etme: Windows Defender ayarlarını kontrol edin. Windows Defender’ı geçici olarak devre dışı bırakmayı deneyin ve .exe dosyasını tekrar çalıştırmayı deneyin. Ancak, bu işlemi yaparken dikkatli olun ve sadece bilinen dosyalar için bu yöntemi kullanın.
<code>
1. "Başlat" menüsüne tıklayın ve "Windows Güvenliği" yazın.
2. "Virüs ve tehdit koruması"na gidin.
3. "Ayarlar" bölümüne tıklayın ve "Gerçek zamanlı koruma"yı devre dışı bırakın.
4. .exe dosyasını çalıştırmayı deneyin.
5. İşlem tamamlandığında, "Gerçek zamanlı koruma"yı geri etkinleştirin.
</code>
4. Eksik Yürütülebilir İzinleri
Bazı durumlarda, dosyanın çalıştırılabilir izni olmayabilir veya kullanıcı izinleri yetersiz olabilir.
Çözüm:
- Yönetici Olarak Çalıştırma: Dosyayı yönetici olarak çalıştırmayı deneyin. .exe dosyası üzerinde sağ tıklayın ve “Yönetici olarak çalıştır” seçeneğine tıklayın.
<code>
1. .exe dosyasına sağ tıklayın.
2. "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğine tıklayın.
3. Kullanıcı hesabı kontrolü (UAC) ekranında onay verin.
4. Dosya açılırsa, izinlerden kaynaklı bir sorun olduğunu doğrulamış olursunuz.
</code>
5. Bozuk Windows Sistemi Dosyaları
Windows işletim sisteminin bazı bozuk dosyaları .exe dosyasının çalışmasını engelleyebilir.
Çözüm:
- Sistem Dosyası Denetleyicisi (SFC) Taraması: Komut İstemi’ni yönetici olarak çalıştırın ve
sfc /scannow
komutunu girin. Bu işlem, bozuk sistem dosyalarını tespit eder ve onarır.
<code>
1. "Başlat" menüsüne tıklayın ve "cmd" yazın.
2. "Komut İstemi"ne sağ tıklayın ve "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğine tıklayın.
3. Komut İstemi penceresinde, "sfc /scannow" komutunu girin ve Enter tuşuna basın.
4. İşlem tamamlandığında bilgisayarı yeniden başlatın ve .exe dosyasını tekrar deneyin.
</code>
TERİMLER:
MD5 ve SHA256 Hash Değerleri: MD5 ve SHA256, dosyaların özgünlük ve bütünlüğünü kontrol etmek için kullanılan hash algoritmalarıdır. Bu algoritmalar, bir dosyanın belirli bir hash değerini üretir ve bu değeri dosyanın bozulup bozulmadığını kontrol etmek için kullanabilirsiniz.
Bu adımlar, Windows 8.1 üzerinde .exe dosyasının çalışmama sorununu gidermek için etkili olan temel yöntemlerdir. Sorunun çözülmemesi durumunda, daha ileri düzey incelemeler gerekebilir, örneğin işletim sistemini güncelleme veya yeniden yükleme gibi.
Anladığım kadarıyla bir cpp
kodu yazıp bunu Notepad
üzerinde .exe
olarak kaydediyorsunuz ve bilgisayarınız bu dosyayı virüs olarak algılıyor. Durumunuzu birkaç adımda analiz edip size sorunun çözümünde yardımcı olacağım.
.cpp Kodunu .exe Dosyasına Çevirme
Notepad’de yazdığınız cpp
kodunu doğrudan .exe
olarak kaydetmek işe yaramaz. Bunun nedeni, .cpp uzantılı dosyanın bir kaynak kodu olması ve doğrudan çalıştırılabilir bir dosya (exe) haline gelmesi için bir derleyici tarafından işlenmesi gerektiğidir. Aşağıda, bu dönüşümün nasıl yapılacağını açıklıyorum.
Derleme İşlemi
C++ kodunu çalıştırılabilir bir dosya haline getirmek için bir C++ derleyicisine ihtiyacınız var. Bu işlemin adımları şunlardır:
-
Cpp Dosyasını Hazırlama: Öncelikle
.cpp
uzantılı kaynak kodunuzu Notepad’de yazın ve kaydedin. Örneğin,program.cpp
olarak kaydedin. -
Derleyici Kurulumu: Bir C++ derleyicisi yüklemeniz gerekecek. Windows için popüler bir seçenek olan MinGW (Minimalist GNU for Windows) gibi derleyicileri kullanabilirsiniz.
- MinGW’yi MinGW - Minimalist GNU for Windows download | SourceForge.net adresinden indirip kurabilirsiniz.
-
Path Ayarları: MinGW’nin
bin
dizinini çevre değişkenlerine eklemeniz gerekecek ki komut satırındag++
komutunu sorunsuzca çalıştırabilin.- Adımlar:
- Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları > Ortam Değişkenleri
- Kullanıcı veya Sistem değişkenlerinden
Path
değişkenini seçin vebin
dizinini ekleyin (örneğin,C:\MinGW\bin
).
- Adımlar:
-
Derleme Komutu: Komut satırı (CMD) veya PowerShell’i açın ve ilgili dizine gidin.
cd DosyaninYolu g++ -o program program.cpp
Bu,
program.cpp
dosyasınıprogram.exe
olarak derleyecektir. -
Çalıştırma: Derleme başarılı olduktan sonra
program.exe
dosyasını çalıştırabilirsiniz.
Bilgisayarın Dosyayı Reddetme Sorunu
Bilgisayarınız, Notepad’den doğrudan .exe
olarak kaydettiğiniz dosyaları potansiyel olarak zararlı kabul edebilir. Bunun birkaç nedeni olabilir:
Güvenlik Yazılımları
Antivirüs programları olmayan kullanıcılar dahi, Windows Defender gibi varsayılan güvenlik yazılımı tarafından korunur. Windows Defender bilinmeyen, potansiyel olarak zararlı dosyaları engelleyebilir.
-
Windows Defender’ı Devre Dışı Bırakma: Sadece derleme süreci sırasında geçici olarak Defender’ı devre dışı bırakabilirsiniz. Ancak bu yöntem güvenlik riskleri taşır ve genel olarak önerilmez.
Adımlar:
- Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Windows Güvenliği > Virüs ve Tehdit Koruması > Ayarları Yönet
- Gerçek zamanlı korumayı kapatın.
-
Güvenilen Dosya veya Klasör Ekleme: Alternatif olarak, oluşturduğunuz
.exe
dosyasını veya çalıştığınız klasörü istisna olarak ekleyebilirsiniz.Adımlar:
- Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Windows Güvenliği > Virüs ve Tehdit Koruması > Ayarları Yönet
- İstisnalar bölümü altına ilgili dosya/klasörleri ekleyin.
İmzasız Dosyalar
Derlediğiniz .exe
dosyası bir dijital imzaya sahip olmadığı için güvenlik sistemi tarafından reddedilebilir.
- Dijital İmza Ekleme: Ticari yazılımlar için geçerli olan dijital imzalama, bireysel kullanımlar için genellikle ihtiyaç duyulmaz. Ancak, büyük ölçekte dağıtmayı planlıyorsanız, dijital imzalama gerekebilir.
Sonuç
Özetle, C++ kodunu Notepad gibi bir metin düzenleyicisiyle yazdıktan sonra, bir C++ derleyicisi ile derleyerek çalıştırılabilir dosya (exe) oluşturmanız gerekmektedir. Ayrıca, güvenlik yazılımlarının dosyayı yanlış bir şekilde zararlı olarak tanımlamasını önlemek için yukarıdaki adımları izleyebilirsiniz.
TERİMLER:
C++ Derleyicisi: C++ kaynak kodunu doğrudan makine koduna çevirebilecek bir yazılım.
Dijital İmza: Bir yazılımın veya belgenin, belirli bir kaynaktan geldiğini ve üzerinde değişiklik yapılmadığını doğrulayan elektronik kimlik doğrulama sistemi.