Eğitim Bilimleri oturumları, Kamu Personel Seçme Sınavı’nın (KPSS) öğretmenlik oturumlarından biridir. Bu oturumda, adayların eğitim bilimleri alanındaki bilgilerini ve becerilerini ölçmek amacıyla 80 soru sorulur. Sınav süresi 100 dakikadır.
Eğitim Bilimleri oturumlarının amacı, öğretmen adaylarının eğitim bilimleri alanındaki bilgi ve becerilerini ölçerek, bu alanda yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahip olup olmadıklarını belirlemektir. Bu oturum, öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine uygunluğunu değerlendirmede önemli bir rol oynamaktadır.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) girenlerin bu oturuma katılmaları zorunludur. Çünkü ÖABT, adayların öğretmenlik alan bilgisini ölçen bir sınavdır. Eğitim Bilimleri oturumu ise öğretmenlik mesleğinin temelini oluşturan eğitim bilimleri alanındaki bilgi ve becerilerin ölçülmesini sağlamaktadır. Bu nedenle, ÖABT’ye giren adayların Eğitim Bilimleri oturumuna da katılmaları gerekmektedir.
Eğitim Bilimleri oturumunda sorulan sorular, aşağıdaki konuları kapsamaktadır:
- Öğretim İlke ve Yöntemleri
- Sınıf Yönetimi
- Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
- Program Geliştirme
- Ölçme ve Değerlendirme
- Öğrenme Psikolojisi
- Gelişim Psikolojisi
- Rehberlik ve Özel Eğitim
Bu konuların her biri, öğretmenlik mesleğinin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle, adayların bu konulardaki bilgilerini ve becerilerini geliştirmeleri gerekmektedir.