Bir yaprak kesildiğinde bitkiler iç sinyal gönderebilir. 2018 yılında bilim insanları bunun nasıl gerçekleştiğini keşfetti. #Bilimsorucevap
Bitkilerin beyni olmayabilir ama bir çeşit sinir sistemi vardır. Ve şimdi bitki biyologları, bir yaprak yenildiğinde, onun hayvanlarla aynı sinyalleri kullanarak diğer yaprakları uyardığını keşfettiler. Yeni çalışma, bir bitkinin farklı bölümlerinin birbirleriyle nasıl iletişim kurduğuna dair uzun süredir devam eden gizemi çözmeye başlıyor.
Hayvan sinir hücreleri, uyarılmış bir sinir hücresi tarafından serbest bırakıldıktan sonra komşu hücrelerde bir kalsiyum iyonu dalgasının başlatılmasına yardımcı olan glutamat adı verilen bir amino asitin yardımıyla birbirleriyle konuşur. Dalga bir sonraki sinir hücresine doğru ilerleyerek sıradaki bir sonraki sinir hücresine sinyal iletir ve uzun mesafeli iletişimi sağlar.
Ancak bilim insanları başka bir şeyi araştırırken tesadüfen bir keşifle karşılaştılar: Bitkilerin yer çekimine nasıl tepki verdiği. Kalsiyumdaki artışları tespit edebilen ve bunun rol oynayabileceğini düşündükleri moleküler bir sensör geliştirdiler. Kalsiyum seviyeleri arttıkça daha parlak parlayan sensörü Arabidopsis adı verilen bir hardal bitkisine dönüştürdüler . Daha sonra herhangi bir kalsiyum aktivitesi tespit edip edemeyeceklerini görmek için yapraklarından birini kestiler.
Yaranın hemen yanında önce giderek parlaklaşan, sonra sönen bir parıltı gördüler; daha sonra parıltı ortaya çıktı ve kalsiyum dalgası diğer yapraklara (yukarıda) ulaşana kadar daha uzakta kayboldu, bugün Science dergisinde rapor ediliyor . Daha ileri çalışmalar glutamatın kalsiyum dalgasının tetikleyicisi olduğunu belirledi.
Bitki biyologları, bitkinin bir kısmında meydana gelen değişikliklerin diğerleri tarafından algılandığını zaten biliyor olsalar da, bu bilginin nasıl aktarıldığına dair hiçbir fikirleri yoktu. Artık kalsiyum dalgasını ve glutamatın rolünü gördüklerine göre, araştırmacılar bitkinin iç iletişimini daha iyi izleyebilir ve hatta belki bir gün manipüle edebilir.