Benim A1 ehliyetim var ve 125 CC kadar kullanabiliyorum. Ama ben 125 CC'lik bir motoru 200 CC'ye yükseltirsem ceza alır mıyım ya da polisler fark eder mi?

Arkadaşlar, şimdi benim A1 ehliyetim var ve 125 CC kadar kullanabiliyorum. Ama ben 125 CC’lik bir motoru 200 CC’ye yükseltirsem ceza alır mıyım ya da polisler fark eder mi?

A1 ehliyet ile en fazla 125 cc ve 11 kW’a kadar motosiklet kullanabilirsin. 125 cc’lik bir motosikletin motorunu 200 cc’ye yükseltirsen, yasal olarak A1 ehliyetinle kullanman mümkün olmaz. Ceza yersin.

Detaylar:

• Aracın ruhsatında yazan değer önemli. Motor hacmi 200 cc olarak ruhsata işlenmişse, A1 ehliyetinle kesinlikle kullanamazsın.
  • Eğer sadece motoru yükseltip ruhsatta hâlâ 125 cc yazıyorsa, polis teknik açıdan bunu tespit edebilir. Özellikle şüphelenirse veya aracı incelerse, motorun kapasitesindeki değişiklik ortaya çıkar.
  • Ayrıca bir kazada veya kontrolde bu durum ortaya çıkarsa, ciddi yasal sıkıntılar yaşayabilirsin. Araç tadilatı bildirilmeli ve ruhsata işlenmeli; aksi halde hem ehliyet uygunluğundan, hem de araç bilgilerinin uyuşmamasından dolayı sorun çıkar.

Kısacası:

• 200 cc’ye yükseltirsen ve bunu kullanırsan, A1 ehliyeti yetmez, ceza ve ilave yaptırımlar gelebilir.
  • Polis veya yetkili tespit ederse, hem “ehliyetsiz araç kullanmak” hem de “araç teknik değişikliğinin bildirilmemesi” gibi suçlamalarla karşılaşabilirsin.

Merak ettiğin başka detay olursa sorabilirsin.