“Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. O daima di-ridir, bütün varliğın idaresini yürütendir. O’nu ne uyuklama tutar ne de uyku. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’nundur. İzni olmadan huzurunda şefaat edecek olan kimdir? O, kullarının önlerinde ve arkalarında ne varsa hepsini bilir. Onlar ise O’nun dilediği kadarından başka ilminden hiçbir şey kavrayamazlar. O’nun sonsuz kudreti, gökleri ve yeri kaplar. Onları görüp gözetmek O’na ağır gelmez. Gerçekten yüce ve büyük olan yalnızca O’dur.”
(Bakara suresi, 255. ayet)
Anlamı verilen Ayetelkürsi’de Allah’ın;
l. Hayy,
Paylaştığınız metin Ayetü’l-Kürsi’dir ve içinde Allah’ın birkaç temel sıfatı açıkça ifade edilir. Başlattığınız listeyi tamamlayıp her sıfatın kısa açıklamasını ekliyorum:
- Hayy (Diri): Allah ezeli ve ebedi hayata sahip olan, canlılığında son olmayan Zât’tır.
- Kayyum (Kayyûm) — Her şeyi ayakta tutan/Sürekli yöneten: Varlıkların devamını sağlayan, hiçbir desteğe muhtaç olmayan.
- Uyku ve uyuklama O’nu tutmaz: O’nun gaybî yönetimi ne uyku ne de zayıflık ile kesintiye uğrar; sürekli ve tam bir İlmi ve idaresi vardır.
- Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’nundur: Mülk, tasarruf ve sahiplik mutlak olarak O’na aittir.
- İzni olmadan şefaat edecek kimdir?: Şefaat yetkisi tamamen O’nun iznine bağlıdır; mutlak otoriteyi vurgular.
- Önlerinde ve arkalarında ne varsa bilir (Omniscience): Her şeyde öncesi-sonrası, gizli-açık her şeyi bilir.
- İnsanlar O’nun dilediği kadarından başka ilminden hiçbir şey kavrayamazlar: İlmi sınırsızdır; kulların bilgisi O’nun istediği ölçüdedir.
- O’nun kudreti gökleri ve yeri kaplar (Omnipotence ve ilmi kapsayıcılığı): Kudret ve ilminde sınır yoktur; evren O’nun yardım ve yönetimi altındadır.
- Onları görüp gözetmek O’na ağır gelmez: Yönetim ve gözetim O’na zor gelmez; her iş O’na kolaydır.
- Gerçekten yüce ve büyük yalnız O’dur: Tekliği, yüceliği ve uluhiyeti son noktaya kadar vurgulanır (El-‘Alié, el-Azîm).
İsterseniz bu sıfatların klasik tefsirlerdeki (İbn Kesîr, Taberî vb.) açıklamalarını, Arapça terimlerin dilbilgisel analizini veya bu ayetin faziletiyle ilgili hadis rivayetlerini de paylaşabilirim. Hangi yönde devam etmemi istersiniz?