Planck sabiti nedir ve nasıl hesaplanır? Bir (1) Planck uzunluğu ve Planck zamanı ne kadardır?

Planck Sabiti Nedir?

Planck sabiti (h), kuantum mekaniğinde aksiyonun kuantumunu temsil eden bir fizik sabitidir. Bir fotonun enerjisi ile frekansı arasındaki ilişkiyi açıklayan Planck-Einstein denkleminde yer alır:

E = hν

Burada:

• E: Fotonun enerjisi (Joule)
  • h: Planck sabiti (J s)
  • ν: Fotonun frekansı (Hertz)

Planck sabiti, kuantum mekaniğindeki birçok temel denklemde bulunur ve kuantum dünyasının temel bir sabiti olarak kabul edilir.

Planck Sabitinin Hesaplanması

Planck sabiti ilk olarak 1900 yılında Max Planck tarafından kara cisim ışıması spektrumunu açıklamaya çalışırken deneysel olarak hesaplanmıştır. Planck, enerjinin kuantumlar halinde yayıldığını ve her kuantumun enerjisinin frekansıyla orantılı olduğunu önermiştir. Bu öneriden yola çıkarak Planck sabitinin şu şekilde hesaplanabileceği gösterilmiştir:

h = E/ν

Burada:

• E: Kara cisim tarafından yayılan enerji (Joule)
  • ν: Kara cisim tarafından yayılan ışığın frekansı (Hertz)

Planck, deneysel verileri kullanarak Planck sabitinin değerini şu şekilde hesaplamıştır:

h = 6,626 × 10^-34 J s

Planck Uzunluğu ve Planck Zamanı

Planck sabiti, Planck uzunluğu ve Planck zamanı gibi diğer temel fiziksel sabitlerle ilişkilendirilebilir. Planck uzunluğu (lᵖ) ve Planck zamanı (tᵖ) aşağıdaki şekilde tanımlanır:

lᵖ = √(ħG/c^3)
tᵖ = √(ħG/c^5)

Burada:

• ħ: indirgenmiş Planck sabiti (h/2π)
  • G: Yerçekimi sabiti
  • c: Işık hızı

Planck uzunluğu ve Planck zamanı, kuantum mekaniğinin ve genel göreliliğin kesiştiği noktayı temsil eder. Bu değerler, klasik fizikte anlamlı olmayan, evrenin en küçük ölçeğini ve en kısa süresini tanımlar.

Planck Uzunluğu:

• Yaklaşık 1,616 × 10^-35 metredir.
  • Bu değerden daha küçük mesafeler, fizik yasalarıyla şu anki anlayışımızla açıklanamaz.

Planck Zamanı:

• Yaklaşık 5,391 × 10^-44 saniyedir.
  • Bu değerden daha kısa süreler, fizik yasalarıyla şu anki anlayışımızla açıklanamaz.

Planck Sabitinin Önemi

Planck sabiti, kuantum mekaniğinin temel bir sabitidir ve kuantum dünyasının işleyişini anlamak için çok önemlidir. Bu sabit, aşağıdakiler gibi birçok alanda kullanılır:

• Kuantum fiziği
  • Atom fiziği
  • Moleküler fiziği
  • Nükleer fiziği
  • Parçacık fiziği
  • Kozmoloji

Planck sabitinin değeri, evrenin temel yapısını ve işleyişini anlamak için kritik öneme sahiptir.

Kaynaklar

1 Beğeni