Cevap: Nikola Tesla
Ünlü olan ve bilim tarihine damga vuran 1927 Solvay Kongresi fotoğrafında Nikola Tesla bulunmamaktadır. Şimdi bu cevabın neden doğru olduğunu ve diğer seçeneklerin neden yanlış olduğunu inceleyelim.
Marie Curie
Marie Curie, Solvay Kongresi’ne katılan önemli bilim insanlarından biridir. Kendisi iki farklı alanda Nobel ödülü kazanan ilk kişi olmasıyla tanınır: Fizik (1903) ve Kimya (1911). Radyoaktivite alanındaki çalışmalarıyla tanınan Curie, Solvay Kongresi’nin müdavimlerinden biriydi ve 1927 kongresine de katılmıştı.
Albert Einstein, modern fizik teorisinin babası olarak bilinir ve 1927 Solvay Kongresi’ne katılan önemli bir diğer bilim insanıdır. Genel görelilik teorisi ve Fotoelektrik Etki üzerindeki çalışmalarıyla Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır (1921). Einstein, Solvay Kongresi oturumlarında kuantum mekaniği üzerine yaptığı katkılarla bilinir ve bu kongrede yer almıştır.
Niels Bohr
Niels Bohr, atom yapısı ve kuantum mekaniği üzerine yaptığı çalışmalarla ünlü bir fizikçidir. Bohr, 1922’de Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmıştır ve 1927 Solvay Kongresi’ne de katılan isimlerdendir. Kendisi, kuantum mekaniği tartışmalarındaki temel figürlerden biridir ve Kongrede Heisenberg ile birlikte kuantum teorisi üzerine tartışmıştır.
Nikola Tesla
Nikola Tesla ise 1927 Solvay Kongresi’nde bulunmayan bir diğer ünlü bilim insanıdır. Elektrik ve manyetizma alanındaki katkılarıyla tanınan Tesla, özellikle alternatif akım (AC) elektrik sistemi üzerindeki çalışmalarıyla bilinir. Ancak, Tesla’nın temel fizik ve kimya teorileri üzerindeki etkisi sınırlıydı ve Solvay Kongresi’nin odağı genellikle bu alanların teorik gelişimleri üzerindeydi. Dolayısıyla, Tesla 1927’deki bu ünlü fotoğrafta yer almamaktadır.
TERİMLER:
Solvay Kongresi: Fizik ve kimya alanındaki önemli problemlerin tartışıldığı, ilk olarak 1911’de Ernest Solvay tarafından başlatılan uluslararası bir konferanstır.
Radyoaktivite: Atom çekirdeklerinin doğal olarak kendiliğinden parçalanarak enerji yayması süreci.
Kuantum Mekaniği: Atom ve subatomik parçacıkların davranışlarını açıklayan fizik dalı.
Genel Görelilik Teorisi: Albert Einstein tarafından geliştirilen ve kütleçekim kuvvetinin uzay ve zamanın bükülmesiyle açıklayan teori.
Solvay Kongresi ünlü fotoğrafında bulunmayan isim Nikola Tesla’dır. Diğer seçenekler, Marie Curie, Albert Einstein ve Niels Bohr, bu önemli toplantıda yer almış ve önemli katkılarda bulunmuşlardır.