Everest Dağına tırmanan dağcılar hakkında bazı ilginç gerçekler nelerdir?

Everest’te asla kurtarılamayan yüzlerce ceset var.

Ölme olasılığı %1-2 civarındadır (koşullara bağlı olarak artabilir yada azalabilir). Bu inanılmaz derecede yüksek bir oran, çünkü bu ölüm oranıyla uçakları asla uçuramazsınız.

Yine de insanlar bunu hala yapıyor. Dağa tırmanırken sık sık ölü bedenler görürsünüz, bunların çoğu soğuktan dolayı hala oldukça sağlamdır.

Bu adam “Yeşil Çizmeler” (Green Boots) olarak bilinir.


1996’da Everest Dağı’nın Kuzeydoğu Sırtında ölen Hintli dağcı Green Bootsun fotoğrafı.

1996’da ölen Hintli bir dağcıydı, daha doğrusu onun Tsewang Paljor olduğuna inanılıyor.

O ve grubu, zirveye ulaşmadan hemen önce bir kar fırtınasına denk geldi. Birkaç ekip üyesi tehlikeyi hissederek geri döndü.

Ancak Twesang ve diğer birkaç kişi, bu kadar yakınken geri dönmek istemeyerek devam ettiler. Zirveye ulaştılar. Diğerleri hemen aşağı inmek için döndüklerinde, Twesang kalmaya ve kendi başına birkaç dua etmeye karar verdi. Pahalı bir hata olurdu.

Zirveye ulaşan diğer iki kişi de geri dönerken hayatlarını kaybettiler ve toplamda üç üye hayatını kaybetti. İlk ya da son değillerdi. Riskler her zaman var ve ne olduklarını da biliyorsunuz, o zaman ne yaptığınızı iyi düşünmeniz yerinde bir karar olacaktır.

Everest’e Tırmanmak Çok Pahalıdır.

Everest günlük yürüyüşünüz değil, standart destekli bir tırmanış için fiyat aralığı 45.000$ ile 85.000$ arasında değişiyor . tamamen özel bir tırmanış için maliyetler 180.000$ ‘a kadar çıkabilir, ExpedReview den alınan fiyatlandırma verilerine göre, 2022’de Everest Dağı’na bir seferin ortalama fiyatı 54.972$’ dır ; bu, ilgili maliyetler için ne kadar harcamak istediğinize bağlıdır. Destek, ulaşım, yiyecek ve farklı teçhizat.

  • Yiyecek ve Ulaşım Maliyeti: Ulaşım söz konusu olduğunda, birçok değişken maliyet vardır; biletinizin fiyatı, örneğin, dünyanın neresinden uçtuğunuza bağlıdır, ayrıca, yalnızca ana kampa giden bir haftalık yürüyüş size en az 4.000$'a mal olacaktır. Yemek için, günde 20-30 dolar arasında bir harcama yapmayı bekleyebilirsiniz .
  • Oksijen Maliyeti: Everest’e ek oksijen desteği olmadan tırmanmak, tırmanıcıyı aşırı hiperventilasyon gibi bazı ciddi risklere maruz bırakabilir. Ek oksijen, herhangi bir Everest paketleme listesindeki en pahalı öğelerden biridir ve yolculuk için gerekli olan toplam 6 şişenin her biri 600 $'a mal olur.
  • İzin Maliyeti: Everest Dağı’na tırmanmayla bağlantılı en büyük ve kaçınılmaz maliyetlerden biri izinlerin maliyetidir, Tibet’in kuzey tarafı ve Nepal’in güney tarafı Everest’e iki farklı yaklaşım sunar, izin maliyeti Nepal’de 11.000$ (artı kiralamak için 2.500$) ve Tibet’te 8.000$.
  • Teçhizat ve Ekipman Maliyeti: Teknik kıyafetler ve kamp ekipmanlarından tırmanma teçhizatına kadar dünyanın en yüksek zirvesine tırmanırken temel teçhizata yatırım yapmak çok önemlidir, 6.000$ - 8.000$ arasında harcama bekleyebilirsiniz.
  • Destek maliyeti: Tırmanıcıların büyük çoğunluğu, “Sherpas” kiralamayı içeren destek hizmetlerini seçebiliyor. Himalayaların yamaçlarında yaşayan ve dağcılara önemli kararlar vermekten yemek pişirmeye kadar farklı görevlerde yardımcı olan Tibetliler, bunun için en az 45.000$ ve en fazla 160.000$ ödemeyi bekleyebilirsiniz.

Tüm maliyetlere ek olarak, fiziksel olarak inanılmaz derecede formda olmalısınız; çoğu insan dağa tırmanmak için en az bir yıllık eğitim harcar ve zirveye çıkmayı başarıyla başaranlara göre, deneyimi en iyi anlatan bir kelime var gibi görünüyor:

Paha biçilemez.

Kısaca Everest dağına tırmanmadan önce bilmeniz gerekenler

  1. İnanılmaz derecede pahalı (ticari olarak yönlendirilen bir keşif gezisi için 60.000 $ + düşünün)
  2. Riskli - geri dönemeyebilirsin
  3. Yolda başkalarının cesetlerini göreceksiniz. Başları belaya girip ölmeden önce sizinle tamamen aynı rüyayı gören ölü dağcılar.
  4. Muhtemelen ana kampta 2-3 ay geçireceksiniz ve bu bazen sıkıcı, usandırıcı, yalnız, rahatsız edici ve sinir bozucu bir deneyim olabilir.
  5. Zirveye çıkamama ihtimalin oldukça yüksek. Bu sefer ya da her zaman.
  6. Nisan-Mayıs aylarında ticari amaçlı bir keşif gezisine çıkarsanız, büyük bir insan kuyruğunda uzun süre sıkışıp kalırsınız, sabit hatlarda üst üste biner, kendi hızınızda gidemezsiniz.
  7. Zirveye ulaşabilirsin ama yine de inişte ölebilirsin.
  8. Dağcılar bazen “zirve ateşi”, “yap ya da öl tutumu” geliştirirler. Bazıları yapar, bazıları ölür ve bazıları ikisini birden yapar.

Riskleri biliyorsunuz, hayatiniz paha biçilebilir mi yoksa biçilemez mi bunu kendiniz belirlemeniz gerekiyor.

En iyisi uzaktan seyredeyim :joy:

1 Beğeni