Ubuntu sunucularını güncelleme yöntemleri nelerdir?

ubuntu sunuculari nasil guncelleyebilirim ?

Ubuntu sunucularını güncellemenin en temel ve güvenli yolu apt kullanmaktır. Özetle:

Sunucuyu güncellemek için SSH ile bağlanıp şu komutları sırayla çalıştırabilirsin:

sudo apt update
sudo apt upgrade -y
sudo apt autoremove -y

Adım adım açıklama

1. Paket listelerini güncelle

sudo apt update

Bu komut, sistemde tanımlı depolardaki en güncel paket listelerini indirir. Her güncelleme öncesi mutlaka çalıştırılmalı.

2. Yüklü paketleri güncelle

sudo apt upgrade -y

Mevcut kurulu paketleri, aynı dağıtım sürümü içinde en son kararlı sürümlerine yükseltir.
    -y parametresi, onay sorularını otomatik “yes” yapar. İlk zamanlarda -y kullanmadan çalıştırıp ne değişeceğini görmek daha güvenli olur.

3. Artık kullanılmayan paketleri temizle

sudo apt autoremove -y

Artık ihtiyaç duyulmayan bağımlılık paketlerini kaldırır; sistemi temiz tutar.

4. Yeniden başlatma gereksinimi kontrolü
    Güncellemeden sonra özellikle kernel veya önemli servisler güncellendiyse yeniden başlatma gerekebilir:

if [ -f /var/run/reboot-required ]; then
      echo "Yeniden başlatma gerekli"
    fi

Gerekliyse:

sudo reboot

Dağıtım sürümünü yükseltmek (örn. 22.04 → 24.04)

Eğer sadece paketleri değil, tüm Ubuntu sürümünü yükseltmek istiyorsan:

sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt dist-upgrade
sudo do-release-upgrade

Bunu yapmadan önce mutlaka yedek al ve mümkünse test sunucusunda dene.

TERMS

• apt: Ubuntu/Debian paket yöneticisi.
  • upgrade: Mevcut sürüm içindeki paketleri güncelleme.
  • dist-upgrade: Bağımlılık değişikliklerini de dikkate alarak daha kapsamlı yükseltme.
  • do-release-upgrade: Tüm dağıtım sürümünü bir üst Ubuntu sürümüne yükseltme.

Dilersen kullandığın Ubuntu sürümünü (lsb_release -a çıktısı) ve çalıştırdığın servisleri yaz; ona göre daha spesifik, riskleri de içeren bir güncelleme planı önerebilirim.

Kaynaklar (kontrol tarihi: 31.01.2026)

Bunu calistirdigimda hic bisey cikmiyor.

Hiçbir şey çıkmaması normal; bu, şu an için yeniden başlatma gerekmediği anlamına gelir.

Daha net görmek için komutu şöyle çalıştırabilirsin:

else
  echo "Yeniden başlatma gerekmiyor"
fi

Eğer ileride kernel gibi kritik güncellemeler gelirse bu dosya oluşur ve komut “Yeniden başlatma gerekli” çıktısını verir.

TERMS

• /var/run/reboot-required: Kritik güncellemelerden sonra sistemin yeniden başlatılması gerektiğini gösteren işaret dosyası.
  • if [ -f DOSYA ]: Bash’te belirtilen dosya mevcutsa koşulun doğru olduğunu test eden ifade.

Daha açıklayıcı görmek için bu şekilde kullanabilirsin:

else
  echo "Yeniden başlatma gerekmiyor"
fi

Ayrıca dosyanın var olup olmadığını direkt şöyle de kontrol edebilirsin:

ls -l /var/run/reboot-required
  • Eğer No such file or directory diyorsa: Yeniden başlatma gerekmiyor.
  • Eğer dosya listeleniyorsa: Güncellemelerden sonra reboot atman tavsiye edilir.

İleride kernel ya da bazı çekirdek sistem paketleri güncellenirse, bu dosya otomatik oluşur ve o zaman komut çıktı vermeye başlar.

TERMS

• /var/run/reboot-required: Ubuntu’nun, kritik güncellemelerden sonra “reboot gerekli” bilgisini tuttuğu dosya.
  • if [ -f … ]: Bash’te belirtilen dosya mevcutsa koşulu “true” yapan test ifadesi.

1 Beğeni