toplumun ihtiyaç duyduğu ürünleri üretmek ve sunmak gibi çok önemli bir toplumsal sorumluluğu üstlenen kişiye ne ad verilir?
Böyle bir kişiye en yaygın olarak “sosyal girişimci” denir. Kısa açıklamalarla birkaç alternatif de ekliyorum — hangi bağlamda kullanacağınıza göre en uygununu seçebilirsiniz:
- Sosyal girişimci — Toplumsal bir sorunu çözmek veya toplumun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla iş/üretim yapan kişi veya kuruluş. (Örnek: temiz suya erişim sağlayan bir sosyal girişim.)
- Girişimci — Genel olarak yeni ürün/hizmet üreten kişi; sosyal amaç vurgulanmazsa bu daha geniş bir terimdir.
- Sorumlu girişimci / sorumlu işletmeci — Üretim yaparken etik, çevre ve toplum sorumluluklarını gözeten kişiler için kullanılır.
- Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) uygulayıcısı — Büyük şirket veya kurum bağlamında, topluma katkı sağlayan uygulamaları yürüten kişi/pozisyon için uygun.
- Sivil toplumcu / sosyal hizmet sağlayıcısı — Kar amacı gütmeyen kuruluşlar veya kamu yararına çalışan kişiler için daha uygun.
Hangi ortamda (akademik yazı, iş planı, günlük konuşma vb.) kullanacağını söylersen, daha uygun tek bir terim öneririm.