Maun suresinin eleştirdiği ibadetlerdeki samimiyetsizlik ve gösteriş yapma durumu

Maun suresinde, samimiyetsizce namaz kılanlar ve gösteriş için yardım yapanlar eleştirilmiştir.
Kişi ibadet ederken samimi bir şekilde
Allah’a (cc) yönelmeli ve sadece O’nun rızasını
gözetmelidir. Gösteriş yapmak, Allah’ın (cc) hoşnut olmadığı bir davranıştır.
Bu parçada kınanan durumlar
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yardım faaliyetlerine engel olmak
B) Ibadetleri bilinçsizce yapmak
C) Hayırdan menfaat sağlamak
D) İbadetleri gizli yapmak

Doğru cevap: B) İbadetleri bilinçsizce yapmak

Parçayı cümle cümle çözelim:

• “Maun suresinde, samimiyetsizce namaz kılanlar ve gösteriş için yardım yapanlar eleştirilmiştir.”
  • “Kişi ibadet ederken samimi bir şekilde Allah’a yönelmeli ve sadece O’nun rızasını gözetmelidir.”
  • “Gösteriş yapmak, Allah’ın (cc) hoşnut olmadığı bir davranıştır.”

Burada kınanan durumlar:

• Namazı samimi olmadan, yani kalben, bilinçle ve içtenlikle değil, şeklen kılmak
  • Yardımı gösteriş olsun diye, insanların gözüne girmek için yapmak

Bu ikisi de temelde ibadeti bilinçsizce / samimiyetsizce yapmak anlamına geliyor. Yani kişi ibadetin ruhundan kopuk, sadece dış görüntü için ibadet ediyor.

Şıklar:

• A) Yardım faaliyetlerine engel olmak → Parçada “engellemekten” değil, nasıl yardım ettiğinden (gösteriş için) bahsediliyor.
  • B) İbadetleri bilinçsizce yapmak → Doğru. Samimiyetsiz, gösteriş için yapılan ibadet, bilinçten ve ihlâstan uzak ibadet demektir.
  • C) Hayırdan menfaat sağlamak → Maddi menfaat, çıkar elde etmek gibi bir ifade geçmiyor, sadece gösteriş (riya) var.
  • D) İbadetleri gizli yapmak → Tam tersi, parçada eleştirilen şey gösteriş için açık yapmak; gizlilik övülen bir durum olabilir, kınanan değil.

Bu yüzden en uygun ve kapsamlı seçenek B şıkkıdır.

TERİMLER:

İhlas: İbadeti yalnızca Allah rızası için, gösterişten ve çıkar beklentisinden uzak şekilde yapmak.
Riya: İbadet ve hayırları, insanların beğenisi ve takdiri için gösteriş amacıyla yapmak.