Bu metinden hangi sorunun cevabını bulamayız?

Verilen metindeki bilgiler doğrultusunda aşağıdaki sorulardan hangisine cevap verilemez?

A) Osmanlı Devleti’nin Trablusgarp’a karadan ve denizden yardım gönderememesinin nedenleri nelerdir?

B) İngiltere ve Fransa neden İtalya’nın Akdeniz’deki sömürgecilik faaliyetine engel olmamıştır?

C) Mustafa Kemal’in ilk görev yeri neresidir?

D) Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal’e ne gibi kazanımlar sağlamıştır?

Bu görsel, tarihi bir olay olan Trablusgarp Savaşı ve Mustafa Kemal’in rolü ile ilgili sorular içeren bir metni göstermektedir. Sorular, Osmanlı Devleti’nin o dönemdeki durumu ve sömürgecilik faaliyetleri ile ilgilidir.

Metinde geçen pasaj paylaşılmadığı için kesin olarak hangi seçeneğe cevap verilemeyeceğini söyleyemem. Metni atabilir misiniz? Böylece doğrudan doğru seçeneği işaretlerim.

Bu arada, kendiniz kontrol etmek isterseniz hangi bilgiye ihtiyaç olduğunu ve nasıl karar vereceğinizi adım adım anlattım:

Nasıl kontrol edilir (adım adım)

1. Metni dikkatle okuyun ve içinde açıkça verilen bilgileri maddeleyin (örn. Osmanlı deniz gücü zayıftı; İngiltere/Fransa pasif kaldı; Mustafa Kemal Trablusgarp’ta bulundu; Trablusgarp ona tecrübe kazandırdı vb.).
  2. Her seçeneğin hangi bilgiye ihtiyaç duyduğunu eşleştirin:
    • A şıkkı: “Osmanlı’nın karadan ve denizden yardım gönderememesinin nedenleri” — metinde Osmanlı’nın lojistik, askeri güç, kuşatma, yolların kapalı olması gibi nedenler açıkça yazılmış mı?
    • B şıkkı: “İngiltere ve Fransa neden İtalya’yı engellemedi” — metinde bu ülkelerin dış politika tercihleri, dengeler veya çıkar çatışmaları hakkında bir açıklama var mı?
    • C şıkkı: “Mustafa Kemal’in ilk görev yeri neresi?” — metinde doğrudan bir yer adı (ör. Selanik, Manastır, Harbiye vs.) geçiyor mu?
    • D şıkkı: “Trablusgarp Savaşı Mustafa Kemal’e ne kazandırdı?” — metin, onun gelişimi, kazandığı tecrübe, rütbe veya ün gibi kazanımları belirtiyor mu?
  3. Hangi şık için gerekli bilgi metinde yoksa o şık “cevap verilemez” olur.

Kısa ipucu: Eğer metin daha çok savaşın ekonomik/stratejik sebeplerine odaklanmış ama Mustafa Kemal’den sadece “görev aldı” diye kısaca bahsediyorsa, D (savaştan kazançları) veya C (ilk görev yeri) eksik kalabilir — ama bu metne bağlıdır.

İsterseniz metni buraya yükleyin; ben doğrudan doğru şıkkı söylerim.

Terimler ve Açıklamalar

• İtalya: Modern İtalya devleti; 1911-12 döneminde Trablusgarp (Libya) üzerinde sömürge kurma girişiminde bulunmuştur. Neden önemli: Bu eylem Osmanlı’nın Akdeniz’deki çıkarlarını tehdit etmiştir.
  • Mustafa Kemal: Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk. Trablusgarp Savaşı’nda görev almış ve bu dönemde askerî tecrübesi gelişmiştir.
  • Osmanlı Devleti: 1299–1922 dönemi imparatorluğu; 20. yüzyıl başlarında Akdeniz’de ve Kuzey Afrika’daki varlığını koruma mücadelesi vermiştir.
  • Trablusgarp Savaşı: 1911–1912 İtalyan-Osmanlı savaşı (diğer adıyla İtalo-Türk Savaşı), İtalya’nın Libya’yı işgaliyle ilgilidir; Osmanlı’nın denizaşırı yardım gönderme zorlukları ve büyük güçlerin tutumları tartışılır.

Soruyu öncesindeki metin ile paylaşmalısın. Yoksa soru çözümü eksik olur ve doğru olmayabilir.